вторник, 13 октября 2020 г.

Αποκλειστικό: Ο Ραβίνος Κανιγιέφσκι έχει απαγορεύσει στους «δικούς του» άνθρωπους να κάνουν τεστ κορονοϊού στη μέση του δεύτερου κύματος

Μαρία Μονομένοβα

Ο κορονοϊός - βιολογικό όπλο ή επιδημία;


Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αποφάσισε να επανέλθει και πάλι σε σκληρά μέτρα καραντίνας. Από την Παρασκευή, μπήκε η απαγόρευση για τους Ισραηλινούς να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους χωρίς λογική δικαιολογία. Απαγορεύονται τα μπαρ, οι καφετέριες και οι μαζικές συγκεντρώσεις σε γκρουπ. Η απαγόρευση θα διαρκέσει το ελάχιστο τρεις εβδομάδες. Η αρχή της καραντίνας συνέπεσε με τον εορτασμό της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς. Για πρώτη φορά σε 60 χρόνια, ακόμη και η Μεγάλη Συναγωγή στα Ιεροσόλυμα θα παραμείνει κλειστή αυτήν την ημέρα, όπως αναφέρεται από το Rambler.

Το βαρύ πλήγμα του κορονοϊού ανάγκασε το Ισραήλ να κλείσουν τα σχολεία. Ήδη την παραμονή των διακοπών, υπήρχαν αναφορές για αυξημένα κρούσματα κορονοϊού COVID-19, σε πολλούς μαθητές του Εβραϊκού Γυμνασίου στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκαν οι πληροφορίες για τα κρούσματα παιδιών σε σχολεία στο Χόλον, την Άσντοντ και την Χαντέρα... Ως αποτέλεσμα, τόσο οι άρρωστοι όσο και εκείνοι που ήταν μαζί τους σε άμεση επαφή, τέθηκαν σε καραντίνα και ο συνολικός αριθμός τέτοιων μαθητών και διδασκόντων σε δύο ημέρες ξεπέρασε τις 10.000.

Σε συνέχεια των παραπάνω γεγονότων η απόφαση του Υπουργού Υγείας του Ισραήλ να αλλάξει την γενική πολιτική για τα τεστ του κορονοϊού COVID-19 παρέμεινε σχεδόν απαρατήρητη. Από δω και πέρα, πρώτον, τα τεστ έχουν καταστεί υποχρεωτικά σε όλα τα γηροκομεία και τα συγκροτήματα κοινωνικής στέγασης τύπου ξενώνα. Δεύτερον, απολύτως όλοι άνευ εξαιρέσεων όσοι ήταν ακόμη σε βραχυπρόθεσμη (πάνω από 15 λεπτά) επαφή με ένα κρούσμα κορονοϊού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν συμπτώματα λοίμωξης από κοροναϊό, πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση (!). Και τρίτον, ο καθένας που επιθυμεί από μόνος του μπορεί να υποβληθεί εθελοντικά σε ένα τέτοιο τεστ — για αυτό, αρκεί να απευθυνθεί σε έναν οικογενειακό γιατρό και να ακολουθήσει τις οδηγίες του. Αναφέρεται ότι σήμερα το σύστημα υγείας του Ισραήλ μπορεί εύκολα να κάνει και να επεξεργάζεται περισσότερα από 15.000 τεστ κορονοϊού την ημέρα.

Αλλά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία σε όλη αυτή την ιστορία ήταν ότι τις προάλλες, ένας μεγάλος ηγέτης στον κόσμο των ορθοδόξων ιουδαίων, ο Ραβίνος Κανιγιέφσκι, έδωσε οδηγίες ότι σε yeshiva (θρησκευτικές σχολές) των ανδρών πρέπει να αποφεύγονται τα τεστ κορονοϊού. Σύμφωνα με την άποψη του ραβίνου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα των τεστ πολύ πιθανόν να κλείσουν χιλιάδες μελετητές της Τόρας στην καραντίνα, την οποία θεωρεί ένα μεγάλο χάσιμο χρόνου. «Οι μαθητές μας πρέπει να μελετούν την Τορά μέρα νύχτα. Η μελέτη της Τοράς αποτελεί την κεντρική εντολή στον Ιουδαϊσμό, όπως γράφεται στο Δευτερονόμιο, και ως εκ τούτου τίποτα δεν πρέπει να μας αποσπάσει από αυτήν την ιέρη αποστολή», λέει ο Κανιγιέφσκι. Με τι συνδέεται όμως στην ουσία μια τόσο περιέργη από την πρώτη ματιά απόφαση του σεβαστού ραβίνου;