* Aν και το άρθρο αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, τα παρακάτω ισχύουν για όλα τα εμβόλια που περιέχουν ανθρώπινες εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές HEK293, PER.C6, MRC-5, WI-38, WALWAX-2 κ.λπ.

Εισαγωγή

 Πάντα δὲ δοκιμάζετε, τὸ καλὸν κατέχετε·

ἀπὸ παντὸς εἴδους πονηροῦ ἀπέχεσθε.

(Α’ Θεσ. 5, 21-22)

«…Λυπήσου τον πλησίον και δεν θα τον καταδικάσεις»

(Όσιος Ανατόλιος της Όπτινα)

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού με το εμβόλιο Sputnik V προκειμένου να καταπολεμηθεί η μόλυνση με τον κορονοϊό COVID-19 .

Ο εμβολιασμός ξεκίνησε με το εμβόλιο «που παράγεται με χρήση των τεχνολογιών που μας βάζουν αντιμέτωπους μπροστά σε τρομερά προβλήματα ηθικής» .

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της Ιεραρχίας και του Ιερατικού Σώματος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αντέδρασαν στην παραπάνω απόφαση των κρατικών αρχών για μαζικό εμβολιασμό, εκπληρώνοντας το ποιμαντικό τους καθήκον προς τον Αρχηγό της Εκκλησίας τον ίδιο τον Χριστό, καθώς επίσης θα εξετάσουμε εάν η άποψή που εκφράζουν αντιστοιχεί στη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στην αρχή του άρθρου, δεν θα είναι περιττό να επαναφέρουμε στο μυαλό μας την εντολή του Χριστού που μας δόθηκε από τον Απόστολο Παύλο: «Σὺ δὲ τί κρίνεις τὸν ἀδελφόν σου; ἢ καὶ σὺ τί ἐξουθενεῖς τὸν ἀδελφόν σου; πάντες γὰρ παραστησόμεθα τῷ βήματι τοῦ Χριστοῦ» (Ρωμ. 14:10).

Ας εξετάσουμε λοιπόν τις κύριες ιδέες που εξέφρασε δημόσια η Ιεραρχία, κάποιοι διάσημοι ιερείς καθώς και λαϊκοί σχετικά με τη χρήση του εμβολίου «Sputnik V».

Θέση Α’.

Δεν υπάρχουν πνευματικά προβλήματα, μπορείτε και πρέπει να εμβολιαστείτε

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιλαρίωνας (Αλφέεφ) και Τύχων (Σεβκουνόφ) είναι ίσως οι πιο διάσημοι επίσκοποι του Πατριαρχείου Μόσχας, τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά σε κάθε Ορθόδοξο Ρώσο. Εδώ και πολλά χρόνια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλαρίωνας διευθύνει το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξου Εκκλησίας (ΡΟΕ), αλλά στην ουσία εκτελεί τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών της ΡΟΕ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τύχων έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα Pravoslavie.ru, έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία και ταινίες, εδώ και πολλά χρόνια διατελεί πρύτανης του Θεολογικού Σεμιναρίου Sretensky, καθώς επίσης είναι μέλος της ολομέλειας της Διασυνοδικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτών των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό και συγκεκριμένα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο «Sputnik V», δυστυχώς, δεν αντέχουν καμία κριτική, διότι δεν περιέχουν πλήρη και αξιόπιστη πληροφορία που δικαιούνται να έχουν στη διάθεσή τους οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Στη συνέχεια, λοιπόν, αναφέρουμε παραδειγματικά αυτά που δημοσίευσαν μερικά ΜΜΕ σχετικά με τη θέση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στο θέμα του εμβολιασμού τον Ιανουάριο του 2021: