* Aν και το άρθρο αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, τα παρακάτω ισχύουν για όλα τα εμβόλια που περιέχουν ανθρώπινες εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές HEK293, PER.C6, MRC-5, WI-38, WALWAX-2 κ.λπ.

Εισαγωγή

 Πάντα δὲ δοκιμάζετε, τὸ καλὸν κατέχετε·

ἀπὸ παντὸς εἴδους πονηροῦ ἀπέχεσθε.

(Α’ Θεσ. 5, 21-22)

«…Λυπήσου τον πλησίον και δεν θα τον καταδικάσεις»

(Όσιος Ανατόλιος της Όπτινα)

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού με το εμβόλιο Sputnik V προκειμένου να καταπολεμηθεί η μόλυνση με τον κορονοϊό COVID-19 .

Ο εμβολιασμός ξεκίνησε με το εμβόλιο «που παράγεται με χρήση των τεχνολογιών που μας βάζουν αντιμέτωπους μπροστά σε τρομερά προβλήματα ηθικής» .

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της Ιεραρχίας και του Ιερατικού Σώματος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αντέδρασαν στην παραπάνω απόφαση των κρατικών αρχών για μαζικό εμβολιασμό, εκπληρώνοντας το ποιμαντικό τους καθήκον προς τον Αρχηγό της Εκκλησίας τον ίδιο τον Χριστό, καθώς επίσης θα εξετάσουμε εάν η άποψή που εκφράζουν αντιστοιχεί στη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στην αρχή του άρθρου, δεν θα είναι περιττό να επαναφέρουμε στο μυαλό μας την εντολή του Χριστού που μας δόθηκε από τον Απόστολο Παύλο: «Σὺ δὲ τί κρίνεις τὸν ἀδελφόν σου; ἢ καὶ σὺ τί ἐξουθενεῖς τὸν ἀδελφόν σου; πάντες γὰρ παραστησόμεθα τῷ βήματι τοῦ Χριστοῦ» (Ρωμ. 14:10).

Ας εξετάσουμε λοιπόν τις κύριες ιδέες που εξέφρασε δημόσια η Ιεραρχία, κάποιοι διάσημοι ιερείς καθώς και λαϊκοί σχετικά με τη χρήση του εμβολίου «Sputnik V».

Θέση Α’.

Δεν υπάρχουν πνευματικά προβλήματα, μπορείτε και πρέπει να εμβολιαστείτε

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιλαρίωνας (Αλφέεφ) και Τύχων (Σεβκουνόφ) είναι ίσως οι πιο διάσημοι επίσκοποι του Πατριαρχείου Μόσχας, τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά σε κάθε Ορθόδοξο Ρώσο. Εδώ και πολλά χρόνια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλαρίωνας διευθύνει το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξου Εκκλησίας (ΡΟΕ), αλλά στην ουσία εκτελεί τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών της ΡΟΕ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τύχων έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα Pravoslavie.ru, έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία και ταινίες, εδώ και πολλά χρόνια διατελεί πρύτανης του Θεολογικού Σεμιναρίου Sretensky, καθώς επίσης είναι μέλος της ολομέλειας της Διασυνοδικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτών των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό και συγκεκριμένα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο «Sputnik V», δυστυχώς, δεν αντέχουν καμία κριτική, διότι δεν περιέχουν πλήρη και αξιόπιστη πληροφορία που δικαιούνται να έχουν στη διάθεσή τους οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Στη συνέχεια, λοιπόν, αναφέρουμε παραδειγματικά αυτά που δημοσίευσαν μερικά ΜΜΕ σχετικά με τη θέση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στο θέμα του εμβολιασμού τον Ιανουάριο του 2021:

«Καλούν τους πιστούς να εμβολιαστούν κατά της θανατηφόρας λοίμωξης και στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Με ιδιαίτερη επιμονή στο θέμα αυτό αναφέρεται ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλαρίωνας (Αλφέεφ), ο οποίος ήταν ανάμεσα στους πρώτους επισκόπους της ΡΟΕ που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου «Sputnik V» τον Αύγουστο 2020. «Αποφάσισα να εμβολιαστώ επίσης επειδή, παρόλο που για εκείνο το διάστημα είχα ήδη περάσει τον κορονοϊό, το επίπεδο αντισωμάτων στο αίμα ήταν χαμηλό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την καταπολέμηση της τρομερής πανδημίας που μας έπληξε σήμερα. Όσο πιο γρήγορα και όσο περισσότερα άτομα θα είναι δυνατόν να εμβολιαστούν, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε αυτήν την τρομερή επίθεση. Είμαι σίγουρος ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση σε εκείνα τα εμβόλια που υπάρχουν. Επομένως, συνιστώ σε όλους που μπορούν και δεν έχουν αντενδείξεις, να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού», δήλωσε ο Ιλαρίωνας στο τηλεοπτικό κανάλι «Russia 24» στις 7 Ιανουαρίου 2021. Πρόσθεσε επίσης, ότι παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των κληρικών της ΡΟΕ που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του COVID-19, γνωρίζει προσωπικά τους κληρικούς οι οποίοι εμβολιάστηκαν με την πρώτη ευκαιρία, μόλις είχε παρουσιαστεί τέτοια δυνατότητα» (https://www.ng.ru/ng_religii/2021-01-19/9_500_vaccine.html).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τύχων Σεβκουνόφ τον Δεκέμβριο του 2020 αφού είχε πάρει μέρος σε μια on-line μετάδοση στο τηλεοπτικό κανάλι «Spas», εξέφρασε για άλλη μια φορά τη θέση του σχετικά με αυτό το ζήτημα. «Έτσι, λοιπόν, ο Μητροπολίτης Τύχων υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε εμβολιαστεί ακόμη τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το βήμα του επιτρέπει σήμερα να επικοινωνεί ελεύθερα με το ποίμνιό του και να δραστηριοποιείται χωρίς άγχος, έχοντας εξασφαλίσει αν όχι 100%, αλλά σίγουρα 95% προστασίας από τον ιό. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η μητέρα του είχε δουλέψει στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Ν.Φ. Γαμαλέα, Επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, και μοιράστηκε με το κοινό κάποιες αναμνήσεις του και συγκεκριμένα θυμήθηκε ότι σε μια από τις Πνευματικές Συνόδους της Ιεράς Μονής των Σπηλαίων του Πσκωφ είχε αποδειχθεί ότι κανένας από τους αδελφούς δεν είχε εμβολιαστεί». «Ο Μητροπολίτης Τύχων ανταποκρίθηκε με σφοδρή κριτική στην άποψη ότι το εμβόλιο είναι το χάραγμα του διαβόλου. Υπενθύμισε στους οπαδούς αυτής της άποψης τη φράση από την «Αποκάλυψη»: «Δεν είναι στα χέρια σας να γνωρίζετε την ημέρα και την ώρα». «Αυτό είναι απλώς ένα εμβόλιο», τόνισε ο Σεβασμιώτατος. – Όποιος επιθυμεί – μπορεί να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο για να μπορέσει να δραστηριοποιείται κανονικά. Όποιος δεν το θέλει καθώς και το θεωρεί ως το χάραγμα του Αντιχρίστου – είναι ελεύθερος στις κρίσεις του». (https://pln-pskov.ru/church/chpu/399205.html)

Εφόσον και οι δύο Μητροπολίτες Τύχων και Ιλαρίωνας έχουν ηγετικές θέσεις στις εκκλησιαστικές δομές, είχαν κάθε ευκαιρία να μάθουν την αλήθεια για το εμβόλιο «Sputnik V» προτού αναφέρουν δημόσια τη γνώμη τους.

Εάν είχαν καταβάλει πιο πολλές προσπάθειες να μελετήσουν πιο αναλυτικά αυτό το ζήτημα, θα είχαν μάθει πολλά σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα. Έτσι, π. χ., θα ήξεραν (αν δεν ήξεραν πριν) ότι το εμβόλιο «Sputnik V» δημιουργήθηκε με χρήση κύτταρων που έχουν ληφθεί από τα εκτρωμένα έμβρυα μετά από έκτρωση.

Και τότε οι απλοί λαϊκοί δεν θα είχαν ανάγκη να ελέγχουν ξανά και ξανά τα λόγια των διάσημων μητροπολιτών και να ανακαλύπτουν τα ακόλουθα.

Στις 19 Ιανουαρίου 2021 στην εκπομπή «Νέα Ημέρα» του τηλεοπτικού καναλιού «Spas», ο επικεφαλής του τμήματος  και του εργαστηρίου του Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών του Ν. Φ. Γαμαλέα, Βίκτορ Ζούγιεφ δήλωσε δημόσια ότι το εμβόλιο του Κέντρου τους «Sputnik V» δημιουργήθηκε με χρήση κύτταρων που έχουν ληφθεί από τα εκτρωμένα έμβρυα. Στη συνέχεια αναφέρουμε τα λόγια ενός υψηλόβαθμου υπαλλήλου του Ερευνητικού Κέντρου: «…Τα κύτταρα έχουν ληφθεί από τα εκτρωμένα έμβρυα, είναι ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Σε ένα ειδικό περιβάλλον, τα κύτταρα μετατράπηκαν σε μεταμοσχεύσιμες μορφές. Βλέπετε πόσο έχουν τροποποιηθεί. Είναι εντελώς διαφορετικές. Όμως, σε περίπτωση εάν αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για εσάς, τότε, για όνομα του Θεού, μην εμβολιάζεστε. Προσωπικά εγώ έχω εμβολιαστεί όχι μόνο κατά του κορονοϊού δύο φορές με το δικό μας εμβόλιο, αλλά και μετά από αυτό εμβολιάστηκα κατά της γρίπης … Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι δική σας».

Το σχετικό βίντεο με εξηγήσεις του Βίκτορ Ζούγιεφ, διδάκτορα ιατρικών επιστημών, υπαλλήλου του Ερευνητικού Κέντρου του Ν. Φ. Γαμαλέα (βλ. από 7 λεπτά 51 δευτερόλεπτα έως 8 λεπτά 45 δευτερόλεπτα) από τις 14 Απριλίου 2021 είναι διαθέσιμο στο YouTube του καναλιού «Spas TV» υπό τον τίτλο «Covid. Σκεπτικιστές και αντιφρονούντες. Ποιοι είναι;»  (https://www.youtube.com/watch?v=k-Mn-4Qhhac).

Στις 11 Φεβρουαρίου 2021 ο επικεφαλής του εργαστηρίου μηχανισμών μεταβλητότητας παθογόνων μικροοργανισμών του Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών «Ν. Φ. Γαμαλέα», ο Βλαδημίρ Γκούσσιν δήλωσε στα ΜΜΕ ότι κατά την παραγωγή του εμβολίου «Sputnik V» χρησιμοποιήθηκε η κυτταρική σειρά HEK 293 (Human Embryonic Kidney) (https://ria.ru/20210211/vaktsina-1597078708.html).

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από τον Βίκτορ Ζούγιεφ, διδάκτορα ιατρικών επιστημών και τον Βλαδημίρ Γκούσσιν επιβεβαιώθηκαν εξ ολοκλήρου εφόσον έχουν αναλυθεί οι άδειες ευρεσιτεχνίας – πατέντες για τις εφευρέσεις υπ’αριθμ. 2731342 και υπ’αριθμ. 2731356 που καταχωρήθηκαν από το Ομοσπονδιακό δημόσιο ίδρυμα «Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο βιομηχανικής ιδιοκτησίας» με αφορμή τη δημιουργία (εφεύρεση) του εμβολίου «Sputnik V». Και οι δύο πατέντες ευρεσιτεχνίας περιέχουν την ένδειξη των εφευρετών του εμβολίου «Sputnik V» ότι το εμβόλιο δημιουργήθηκε με χρήση κύτταρων που έχουν ληφθεί από έμβρυα μετά από έκτρωση – την κυτταρική σειρά HEK 293 . Τα κείμενα και των δύο πατέντων ευρεσιτεχνίας είναι διαθέσιμα εδώ:  https://new.fips.ru/.

Επιπλέον, οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του υλικού των εκτρώσεων - της κυτταρικής σειράς HEK293 στο εμβόλιο Sputnik V - έχουν επιβεβαιωθεί σε διεθνές επίπεδο από το Ινστιτούτο Charlotte Lozier (ΗΠΑ), το οποίο ειδικεύεται στην έρευνα της φύσης των εκτρώσεων καθώς και της χρήσης του υλικού και των κυττάρων των αμβλώσεων .

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι κατά τη δημιουργία του εμβολίου «Sputnik V» κατά του κορονοϊού, χρησιμοποιήθηκε η κυτταρική σειρά HEK 293, που ελήφθη από ένα κύτταρα αμβλώσεων ανθρώπινου εμβρύου.

Έτσι, λοιπόν, η πρώτη θέση, που εκφράστηκε από τους Μητροπολίτες Τύχων (Σεβκουνόφ) και Ιλαρίωνα (Αλφέεφ), ότι το εμβόλιο δεν παρουσιάζει κανένα πνευματικό πρόβλημα, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και είναι λανθασμένη.

Θέση Β’.

Σημειώνεται έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που να επιβεβαιώνουν την παρουσία των εμβρυικών κυτταρικών σειρών από τις εκτρώσεις.

Η δεύτερη θέση παρουσιάζεται από τον καθηγητή της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, θεολόγο, μέλος του Προεδρείου της Διασυνοδικής Παρουσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Αλεξέι Ιλίτς Όσιποφ. Οι διαλέξεις του προβάλλονται συνεχώς στα τηλεοπτικά κανάλια «Soyuz» και «Spas», τα βιβλία του έχουν εγκριθεί για δημοσίευση από το Συμβούλιο Εκδόσεων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και πωλούνται με χιλιάδες αντίγραφα εφόσον φέρουν την υψηλότερη σφραγίδα.

Στη συνέχεια θα αναφέρουμε την ολοκληρωμένη άποψη του καθηγητή Όσιποφ σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού με το εμβόλιο «Sputnik V» στο σύνολό του.

Έτσι, λοιπόν, στις 12 Φεβρουαρίου 2021, ο επίτιμος καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, διδάκτωρ θεολογίας Αλεξέϊ Όσιποφ δημοσίευσε στο κανάλι του στο YouTube «Aleksey Ilyich Osipov» ένα βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών με τίτλο «Νομίζω, αυτό είναι το σωστό» σχετικά με το πώς εμβολιάστηκε ο ίδιος με το εμβόλιο «Sputnik V». Κάτω από το βίντεο, αναφέρει τις δικές του εξηγήσεις και σχόλια για το περιεχόμενό του. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 5 (διατηρείται η ορθογραφία και το ύφος του συγγραφέα), γράφει:

«5. Ισχυρίζονται ότι το εμβόλιο μπορεί να περιέχει εμφυτευμένα τσιπ, στοιχεία αποβληθέντων εμβρύων και κάτι άλλο τρομερό. Επομένως, δεν μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο. Αναφέρουμε την απάντηση του διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών «Ν. Φ. Γαμαλέα», του Α. Λ. Γίντσμπουργκ: «…Στο τελικό προϊόν που ονομάζεται «Sputnik V» οποιοδήποτε ανθρώπινο υλικό παραλείπεται εντελώς και δεν μπορεί να είναι παρόν εξ ορισμού». https: //ruskline.ru/news_rl/2021/01/1 … ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ. ΕΑΝ ΟΙ ΕΚΤΡΏΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΟΙΩΝΔΗΠΟΤΕ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΜΙΑ ΑΜΑΡΤΙΑ. ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ (ΚΑΡΔΙΑ, ΝΕΦΡΑ…) ΑΠΟ ΠΕΘΑΜΕΝΩΝ. Εδώ προκύπτει όμως μια αντίθετη ερώτηση: τι περιέχεται στα φάρμακα, ειδικά ξένης παραγωγής, στα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται συνεχώς; Γιατί δεν υπάρχουν παρόμοιες ερωτήσεις, διαμαρτυρίες είτε κατηγορίες για προδοσία του Χριστού; Ποιός είναι ο λόγος; Από πού ξεκινάει αυτή η νέα εμμονή που κυνηγάει τον λαό μας;!» .

Λοιπόν, όταν ο καθ. Όσιποφ ήδη θέτει το πρόβλημα, εν γνώσει ή χωρίς να ξέρει την ουσία του θέματος, περιορίζει ή διαστρεβλώνει το πρόβλημα όταν αναφέρει ότι «πολλοί ισχυρίζονται ότι το εμβόλιο μπορεί να περιέχει … στοιχεία αποβληθέντων εμβρύων και κάτι άλλο τρομερό. Επομένως, δεν μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο». Με αυτή τη φράση, ο καθηγητής αποδίδει στους αντιπάλους του εμβολίου αυτό που στην πραγματικότητα δεν είχαν πει ποτέ, δεδομένου ότι, στην πραγματικότητα ισχυρίζεται κάτι άλλο, δηλαδή ότι κατά την παραγωγή του εμβολίου χρησιμοποιείται η κυτταρική σειρά ΗΕΚ 293, που ελήφθη από ανθρώπινα έμβρυα από εκτρώσεις. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ένας σοβαρός και έμπειρος επιστήμονας δεν μπήκε στο νόημα της συζήτησης πριν εκφράσει δημόσια την άποψή του μπροστά σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, στην αναφορά του, ο καθηγητής βασίζεται στην γνωστή επιστολή του διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών «Ν. Φ. Γαμαλέα», του Α. Λ. Γίντσμπουργκ από τις 18 Ιανουαρίου 2021, στρέφει την προσοχή του και υπογραμμίζει το εξής σημείο της επιστολής: «…Στο τελικό προϊόν που ονομάζεται «Sputnik V» οποιοδήποτε ανθρώπινο υλικό παραλείπεται εντελώς και δεν μπορεί να είναι παρόν εξ ορισμού».

Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξουμε την παραπομπή και το link του καθηγητή Όσιποφ με την επιστολή του διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου «Ν. Φ. Γαμαλέα», του Α. Λ. Γίντσμπουργκ , θα διαπιστώσουμε ότι αυτή η επιστολή επιβεβαιώνει την άποψη ότι το εμβόλιο παράγεται με χρήση των κυττάρων εμβρύων που ελήφθησαν από τις εκτρώσεις. Ο Διευθυντής του Κέντρου «Ν. Φ. Γαμαλέα», ο Α. Λ. Γίντσμπουργκ στην απάντησή του από τις 18 Ιανουαρίου 2021, υπ’αριθμ. 67/01-05-51 στο αντίστοιχο αίτημα μιας από τις δημόσιες Ορθόδοξες οργανώσεις, αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει δημόσια πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κυττάρων εμβρύων – της κυτταρικής σειράς HEK 293. Αυτό το στοιχείο λοιπόν είναι δείγμα του πνευματικού κινδύνου του εμβολίου.

Στη συνέχεια αναφέρουμε την πρώτη παράγραφο της επιστολής: «Σε απάντηση στην επιστολή σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά την παραγωγή του εμβολίου «Sputnik-V» δεν χρησιμοποιήθηκε και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υλικό άμβλωσης. Επί του παρόντος, κατά την διαδικασία παραγωγής πραγματοποιούνται ενέργειες με μετασχηματισμένη κυτταρική σειρά χωρίς χρήση του υλικού άμβλωσης.

Στην παραγωγή εμβολίων για την πρόληψη των ιογενών ασθενειών, σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται η κυτταρική σειρά HEK 293, η οποία ελήφθη το 1973 με τον μετασχηματισμό της αμβλώδους καλλιέργειας ανθρώπινων εμβρυϊκών νεφρικών κυττάρων από αδενοϊό».

Έτσι, λοιπόν, οι ίδιοι οι δημιουργοί του εμβολίου «Sputnik V» παραδέχονται ότι κατά την παραγωγή του εμβολίου χρησιμοποιήθηκε η γνωστή κυτταρική σειρά HEK 293, που ελήφθη από κύτταρα εμβρύων μετά από τις εκτρώσεις. Ο καθηγητής Όσιποφ δεν μπορούσε να μην το προσέξει, αλλά προτίμησε να αποσιωπήσει, να μην μιλήσει γι’ αυτό. Ενώ η χρήση της κυτταρικής σειράς HEK 293 είναι ακριβώς αυτό για το οποίο υπάρχει άμεση αυστηρή απαγόρευση σύμφωνα με καταστατικά διοικητικά έγγραφα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Α. Λ. Γίντσμπουργκ χωρίς να μπορέσει να αρνηθεί άμεσα είτε να αμφισβητήσει το γεγονός της χρήσης της κυτταρικής σειράς HEK 293 από κύτταρα εμβρύων στο εμβόλιο «Sputnik V», στο τελευταίο μέρος της επιστολής προσπαθεί να εξουδετερώσει αυτό το γεγονός παραπέμποντας σε ψευδή αναφορά στο όριο (στον κανόνα) του Hayflick, σύμφωνα με το οποίο το ανώτερο όριο των κυτταρικών διαιρέσεων που δύναται να επιτελέσει ένα κύτταρο ανθρώπου είναι 50 φορές. Η ψευδής αυτή αναφορά έχει σχέση με το γεγονός ότι το όριο (ο κανόνας) Hayflick ισχύει μόνο σε περίπτωση κυττάρων ενηλίκων, ωστόσο, τα εμβρυϊκά κύτταρα μπορούν κανονικά να διαιρούνται απεριόριστες φορές, έτσι, και η κυτταρική σειρά HEK 293 ξεπερνά ακριβώς αυτό το όριο (τον κανόνα) Hayflick.

Η λεπτομερής ανάλυση της αναφερόμενης επιστολής του διευθυντή του Κέντρου «Ν. Φ. Γαμαλέα», του Α. Λ. Γίντσμπουργκ έχει γίνει από μια ομάδα επαγγελματιών βιολόγων που αφού ολοκλήρωσαν την μελέτη, εξέδωσαν την σχετική αναλυτική αναφορά-σχόλιο .

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την αναφορά, οι επαγγελματίες βιολόγοι επιστήμονες σημειώνουν τα εξής:

«Οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα του διάσημου ξένου κέντρου παρακολούθησης Charlotte Lozier Institute, όπως και η επαλήθευσή τους με βάση τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και πατέντες ευρεσιτεχνίας έδειξαν ότι κατά την επεξεργασία, την παραγωγή και τις δοκιμές του εμβολίου δύο συστατικών κατά του COVID-19 Gam-COVID-Vac, η εμπορική μάρκα «Sputnik V», η παραγωγή της οποίας έγινε από το Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών «Ν. Φ. Γαμαλέα», χρησιμοποίησε την κυτταρική σειρά HEK 293, που ελήφθη από ανθρώπινα εμβρυϊκά νεφρά το 1973».

Στη συνέχεια οι βιολόγοι σχολιάζουν την εξής φράση από την επιστολή του κέντρου: «Δεν γνωρίζουμε τι χρησίμευσε ως αρχικό υλικό για το εμβόλιο». Το σχόλιο των βιολόγων: «Είναι πολύ περίεργο που οι ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών «Ν. Φ. Γαμαλέα» δεν το γνωρίζουν εφόσον υπάρχουν πολυάριθμες δημοσιεύσεις, όπως στις επιστημονικές εκδόσεις έτσι απλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι άμεσα διαθέσιμες και έγκυρες στο Διαδίκτυο. Τα αρχικά κύτταρα του εμβρύου – εκτρωθέντα εμβρυϊκά κύτταρα – με επιτυχία μεταμορφώθηκαν και αθανατοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 1973 από τον νεαρό Καναδό επιστήμονα, τον Φρανκ Γκράχαμ (Frank Graham), ο οποίος εκείνο το διάστημα έκανε τις μεταδιδακτορικές σπουδές του στο εργαστήριο του καθηγητή Alex van der Eb στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Ήταν το 293 πείραμα του, του έδωσε όνομα με βάση την προέλευσή του – Human Embryonic Kidney, HEK, ανθρώπινος εμβρυϊκός νεφρός – και επίσης από τη μέθοδο που χρησιμοποίησε για την αρίθμηση των πειραμάτων του ήταν η 293η του προσπάθεια, ΗΕΚ 293.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Alex van der Eb δήλωσε το 2001: «Το νεφρό προήλθε από ένα έμβρυο με άγνωστο οικογενειακό ιστορικό, πιθανότατα ελήφθη το 1972. Η ακριβής ημερομηνία σήμερα είναι άγνωστη. Απ’ όσο θυμάμαι το έμβρυο ήταν απολύτως φυσιολογικό. Όλα ήταν εντάξει. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε η έκτρωση του εμβρύου είναι άγνωστοι. Πιθανότατα μπορεί και να τα ήξερα τότε όλα αυτά, αλλά όλες αυτές οι πληροφορίες χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου».

Ενώ ό,τι αφορά το ζήτημα του άμεσου εντοπισμού των στοιχείων των εκτρωθέντων εμβρύων στο εμβόλιο, γεγονός, στο οποίο αναφέρθηκε ο καθηγητής θεολογίας, οι βιολόγοι άγγιξαν και αυτή την πλευρά του ζητήματος έστω και με δύο λόγια, στην αναλυτική αναφορά τους.

Σχολιάζοντας τη φράση από την επιστολή του Ερευνητικού Κέντρου «… στο τελικό προϊόν που ονομάζεται «Sputnik V» οποιοδήποτε ανθρώπινο υλικό παραλείπεται εντελώς και δεν μπορεί να είναι παρόν εξ ορισμού» οι επιστήμονες βιολόγοι γράφουν το εξής: «Απ’ ότι ξέρουμε, μέχρι τώρα ακόμη δεν έχει γίνει μια αξιόπιστη ανεξάρτητη ανάλυση του «Sputnik V» για μόλυνση των DNA και RNA ανθρώπινου εμβρύου από κυτταρική σειρά. Όμως στη διάθεσή μας είναι τα δεδομένα από μελέτες άλλων εμβολίων που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό και είναι παρόμοια στην τεχνολογία παραγωγής. Ένα από αυτά είναι το εμβόλιο κατά του ιού της ερυθράς, το οποίο περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Για την παραγωγή του, χρησιμοποιείται η κυτταρική σειρά MRC-5, που προέρχεται από τον πνευμονικό ιστό ενός αρσενικού εμβρύου 14 εβδομάδων.

Μελέτες ανεξάρτητες από τους παραγωγούς εμβολίου έδειξαν ότι το DNA που μολύνει το έμβρυο (contaminating DNA) υπήρχε σε όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν σε ποικίλες ποσότητες, δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες φορές υψηλότερο από το όριο που έθεσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για καρκινογόνα DNA, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες και καθυστερημένες επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό στους εμβολιασμένους.»

Ως ένα σύντομο συμπέρασμα που λογικά προκύπτει από την ανάλυση των παραγόντων σχετικών με το εμβόλιο «Sputnik V», θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις ακόλουθες απόψεις των βιολόγων, οι οποίες λογικά θα ήταν μάλλον αναμενόμενες από τον καθηγητή θεολογίας Όσιποφ παρά από κοσμικούς επιστήμονες: «Για έναν σημαντικό αριθμό πολιτών της Ρωσίας και άλλων χωρών όπου το εμβόλιο «Sputnik V» ξεκίνησε να χρησιμοποιείται και θα εξακολουθήσει πιθανότατα να χρησιμοποιείται για μαζικό εμβολιασμό, αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας σε περίπτωση όταν πρόκειται να αποδεχθούν, να δώσουν την συγκατάθεσή τους είτε να αρνηθούν να λάβουν αυτή την ιατρική παρέμβαση. Αφού σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε όχι μόνο για θέματα ασφάλειας ζωής και υγείας, αλλά και για υψηλότερα ζητήματα όπως της συνείδησης, της ηθικής συμπεριφοράς και των θρησκευτικών απόψεων».

Θέση Γ’.

Για την παραγωγή εμβολίων με χρήση εκτρωθέντων κυττάρων υπάρχει άδεια από την Εκκλησία με βάση την απόφαση του Συλλόγου ορθόδοξων ιατραών το 2009.

Πιο διακριτικά και απαλά, στην κυριολεξία περπατώντας κατά μήκος της λεπίδας του καλού και του κακού, ο Επίσκοπος Ζελενογκράντ Σάββας (Τουτούνοφ), βικάριος του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, αναπληρωτής διοικητής του Πατριαρχείου Μόσχας, μέλος της Διασυνοδικής παρουσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας αναφέρει την τρίτη θέση.

Αυτός ο επίσκοπος γράφει στο κανάλι Telegram τα εξής: «Το θέμα του εμβολιασμού προκαλεί μερικές φορές εντελώς θρησκευτικές διαφωνίες. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτό δεν είναι πνευματικό ζήτημα. Εξαιρείται το πρόβλημα της ανάπτυξης ορισμένων εμβολίων (όχι όλων) στο περιβάλλον των εκτρωθέντων κυττάρων, γεγονός που χρονολογικά ανέρχεται στην δεκαετία του 1960 (σημείωση: η κυτταρική σειρά δεν είναι τα κύτταρα του εκτρωθέντου εμβρύου, αλλά τα κύτταρα που προέρχονται από αυτά κατά την διαδικασία διαίρεσης), Πρόκειται για ένα σοβαρό ηθικό πρόβλημα, τη λύση για το οποίο προσπάθησε να βρει η Εταιρεία Ορθόδοξων Ιατρών το 2009 (http://www.patriarchia.ru/db/text/964218.html) (βλ. σχετικά με το ίδιο θέμα, π.χ. εδώ (https://www.miloserdie.ru/article/grehovnye-vakciny-kak-vybrat-menshee-iz-dvuh-zol/). Εάν αφήσουμε αυτό το πρόβλημα στην άκρη και μιλήσουμε για τον εμβολιασμό τουλάχιστον λαμβάνοντας υπόψη εκείνα τα φάρμακα που δεν έχουν σχέση με την κυτταρική σειρά που αναφέρθηκε, τότε, επαναλαμβάνω, στην εκτίμηση του εμβολιασμού δεν υπάρχει αφορμή για θρησκευτικής φύσης επιχειρήματα. <…>. Προσωπικά εγώ, σκοπεύω να εμβολιαστώ (πριν ή μετά που θα χάσω τα φυσικά αντισώματα που έχω αποκτήσει – αυτό κατόπιν συμβουλής των γιατρών). Όμως αυτή η απόφασή μου δεν οφείλεται ούτε στην πίστη μου στον Θεό, ούτε στην έλλειψη αυτής της πίστεως».

Οι αναφορές στη στάση αυτού του διάσημου επισκόπου που κατέχει πολλές υψηλές θέσεις στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας, υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του γνωστού περιοδικού «FOMA».

Μια αναγνώστρια του περιοδικού «FOMA», η Ναντέζντα, έκανε την ακόλουθη ερώτηση: «Γειά σας! Η ερώτησή μου αφορά το εμβόλιο «Sputnik V», υπάρχουν πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο περιέχει κύτταρα εκτρωθέντων εμβρύων (ή εμβρύου), επομένως, ποια πρέπει να είναι η στάση μας; Αξίζει να εμβολιαστούμε με αυτό το εμβόλιο;».

Στη συνέχεια αναφέρεται η πλήρης απάντηση του περιοδικού «FOMA» στην ερώτησή της. Απαντάει ο πρωτοϊερέας Αντρέας Γιεφάνοφ:

«Η ευλογία του Θεού μαζί σας! Αγαπητή Ναντέζντα, όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η Εκκλησία μέχρι στιγμής ακόμη δεν έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη ενιαία απόφαση. Σε όλες τις ερωτήσεις σήμερα δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις, οπότε ο καθένας μόνος του πρέπει να παίρνει την σχετική απόφαση. Για τη λήψη απόφασης μπορούν να σας βοηθήσουν τα εξής στοιχεία. Γενικά, η θέση και η στάση της Εκκλησίας για το θέμα των εμβολιασμών είναι δηλωμένη στο έγγραφο «Κοινή Δήλωση του Συμβουλίου και του Συλλόγου Ορθόδοξων Ιατρών της Ρωσίας σχετικά με τα προβλήματα του εμβολιασμού στη Ρωσία». Όσον αφορά το εμβόλιο συγκεκριμένα κατά του κορονοϊού πρόσφατα στο κανάλι Telegram επίσημες δηλώσεις και αναφορές έκανε ο επίσκοπος Σάββας (Τουτούνοφ). Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω τα λόγια του ιερέα που έχει μελετήσει το θέμα αυτό πολύ προσεκτικά: «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτό δεν είναι πνευματικό ζήτημα. Εξαιρείται το πρόβλημα της ανάπτυξης ορισμένων εμβολίων (όχι όλων) στο περιβάλλον των εκτρωθέντων κυττάρων, γεγονός που χρονολογικά ανέρχεται στην δεκαετία του 1960 (σημείωση: η κυτταρική σειρά δεν είναι τα κύτταρα του εκτρωθέντου εμβρύου, αλλά τα κύτταρα που προέρχονται από αυτά κατά την διαδικασία διαίρεσης), Πρόκειται για ένα σοβαρό ηθικό πρόβλημα, τη λύση για το οποίο προσπάθησε να βρει η Εταιρεία Ορθόδοξων Ιατρών το 2009. Εάν αφήσουμε αυτό το πρόβλημα στην άκρη και μιλήσουμε για τον εμβολιασμό τουλάχιστον λαμβάνοντας υπόψη εκείνα τα φάρμακα που δεν έχουν σχέση με την κυτταρική σειρά που αναφέρθηκε, τότε, επαναλαμβάνω, στην εκτίμηση του εμβολιασμού δεν υπάρχει αφορμή για θρησκευτικής φύσης επιχειρήματα. «Δεν θέλω να βάζω μέσα στον οργανισμό μου μια ξένη πρωτεΐνη», «φοβάμαι τις παρενέργειες», «δεν καταλαβαίνω τι βάζουν μέσα μου» — αυτές είναι μερικές φορές δίκαιες, μερικές φορές όχι και τόσο δίκαιες παρατηρήσεις, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πίστη στον Θεό και τον Χριστιανισμό. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω ανησυχίες, πριν από μερικα χρόνια παραχωρήθηκε μια ισορροπημένη συνέντευξη για αυτό το θέμα από τον Επίσκοπο Παντελεήμονα του Orekhovo-Zuev σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπηςΘα την αναφέρω στη συνέχεια χωρίς να δημιουργώ ήδη έτοιμα επιχειρήματα». Ο Δεσπότης δίνει επίσης τις ακόλουθες πληροφορίες: «Κανείς δεν έκανε ούτε πρόκειται να κάνει εκτρώσεις μόνο και μόνο για την παραγωγή του «Sputnik V». Κανένα έμβρυο δεν σκοτώθηκε, ούτε σκοτώνεται για εμβόλια. Για την παραγωγή του εμβολίου δεν χρησιμοποιούνται εκτρωθέντα κύτταρα εμβρύων. Επομένως, το να ονομάζουμε «Sputnik V» «εμβόλιο κανίβαλων» δεν είναι τίποτα παρά μαύρο PR. (…) Το εμβόλιο δεν περιέχει κύτταρα που λαμβάνονται από τις εκτρώσεις. Όλα τα κύτταρα αναπτύσσονται από άλλα κύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους έχουν αναπτυχθεί από άλλα, και ούτω καθεξής χιλιάδες φορές. Παρ’όλα τα παραπάνω συμπεράσματα, εξακολουθεί να υπάρχει μια συγκεκριμένη ιστορική σχέση της κυτταρικής σειράς με τα εκτρωθέντα κύτταρα. Το να χρησιμοποιούμε ή όχι αυτό το εμβόλιο είναι αναμφίβολα ένα ηθικό δίλημμα. Κατά τη γνώμη μας, ο άνθρωπος μόνος του πρέπει να πάρει την σχετική απόφαση, στηριζόμενος πάντα στην διάνοια και τη συνείδηση που του χάρισε ο Κύριος. (…) Πιστεύουμε ότι η θέση της Εκκλησίας «υπέρ» ή «κατά» συγκεκριμένων εμβολίων δεν ανήκει στον κύκλο των άμεσων δραστηριοτήτων της και θα αποτελούσε την αιτία των διχασμών και των πειρασμών».

Αφού ενημερωθείτε σχετικά, μπορείτε να αποφασίσετε ανεξάρτητα και μόνοι σας για το άν παραδεχθείτε να κάνετε προσωπικά εσείς αυτό το εμβόλιο. Ο Θεός να σας φυλάξει!» (https://foma.ru/mozhno-li-privivatsja-ot-kovida.html).

Σε ποιο σημείο αυτών των απαντήσεων του διάσημου Ιεράρχη της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας και του περιοδικού «FOMA» θα πρέπει να στραφεί η προσοχή; Στο γεγονός, ότι όπως ο επίσκοπος Σάββας (Τουτούνοφ), έτσι και το περιοδικό «FOMA» αποσιώπησαν και δεν αναφέρθηκαν στην επίσημη στάση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, και ως τέτοια παρουσιάζουν τη γνώμη μιας από τις δημόσιες οργανώσεις, δηλ. του Συλλόγου Ορθόδοξων Ιατρών. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο επίσκοπος Σάββας το έκανε πιο διακριτικά και χαριτωμένα, δηλ. μίλησε με πιο ήπιο τρόπο, ενώ το περιοδικό «FOMA» έκανε πιο τολμηρές και ανοιχτές δηλώσεις ότι «η θέση της Εκκλησίας για θέμα των εμβολιασμών εκφράζεται στο έγγραφο «Κοινή Δήλωση του Συμβουλίου και του Συλλόγου Ορθόδοξων Ιατρών της Ρωσίας για τα προβλήματα εμβολιασμού στη Ρωσία».

Όμως, αυτό είναι ψέμα. Η στάση της Ρώσικης Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΡΟΕ) πάντα επίσημα εγκρίνεται από τα ανώτερα όργανά της – δηλ. είτε από την Τοπική Σύνοδο, είτε από τη Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας. Και η ΡΟΕ επανειλημμένα είχε εκφράσει την απόφασή της σχετικά με αυτό το ζήτημα μέσω ενός από τα ανώτερα όργανα του, την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας. Η επίσημη και οριστική άποψη της Ρώσικης Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας θεωρεί απαράδεκτη τη χρήση των ανθρώπινων εμβρύων στην ιατρική. Αυτή η επίσημη άποψη κατοχυρώνεται στα ακόλουθα έγγραφα:

2000 – Στο έγγραφο «Βασικές αρχές του κοινωνικού ήθους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», που εγκρίθηκε από την επετειακή Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 15 Αυγούστου 2000, δηλώνεται ως απαράδεκτη η χρήση ιστών και οργάνων ανθρώπινων εμβρύων:

«Η Εκκλησία καταδικάζει την έκτρωση ως θανάσιμη αμαρτία και δεν μπορεί να τη βρει καμία δικαιολογία, ακόμη και σε περίπτωση εάν κάποιος και η υγεία του μπορεί να επωφεληθεί από την καταστροφή μιας ανθρώπινης ζωής που έχει συλληφθεί» (Βασικές αρχές του κοινωνικού ήθους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας) .

«Η Εκκλησία θεωρεί άκρως απαράδεκτη τη χρήση των μεθόδων της λεγόμενης εμβρυϊκής (fetal) θεραπείας, η οποία βασίζεται στην απομάκρυνση και τη χρήση ιστών και οργάνων ανθρώπινων εμβρύων, που ελήφθησαν σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, με στόχο τη θεραπεία διάφορων ασθενειών είτε για να «αναζωογονηθεί» ο οργανισμός. Η Εκκλησία καταδικάζει την έκτρωση ως θανάσιμη αμαρτία και δεν μπορεί να τη βρει καμία δικαιολογία, ακόμη και σε περίπτωαση εάν κάποιος και η υγεία του μπορεί να επωφεληθεί από την καταστροφή μιας ανθρώπινης ζωής που έχει συλληφθεί. Τέτοια πρακτική αναπόφευκτα συμβάλλει σε μια ακόμη ευρύτερη εξάπλωση και εμπορευματοποίηση των εκτρώσεων, και (ακόμη και αν η αποτελεσματικότητά της, επί του παρόντος μπορεί να κριθεί ως υποθετική και θα μπορούσε να αποδειχθεί επιστημονικά) είναι ένα παράδειγμα λαθραίας ανηθικότητας που έχει εγκληματικό χαρακτήρα» (Βασικές αρχές του κοινωνικού ήθους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας) .

2008 – Στο έγγραφο «Βασικές αρχές της Διδασκαλίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας περί Αξιοπρέπειας, Ελευθερίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», που εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας στις 28 Ιουνίου 2008, για άλλη μια φορά υπογραμμίζεται το απαράδεκτο της χρήσης ανθρώπινων εμβρύων στην ιατρική:

«…Είναι απαράδεκτο να ομαλοποιηθούν και να αποτελέσουν νόρμα οι ανήθικες και απάνθρωπες ενέργειες απέναντι σε ένα άτομο, όπως η έκτρωση, η ευθανασία, η χρήση ανθρώπινων εμβρύων στην ιατρική, τα πειράματα που αλλάζουν τη φύση ενός ατόμου και όλα τα παρόμοια» (Βασικές αρχές της Διδασκαλίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας περί Αξιοπρέπειας, Ελευθερίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Το έγγραφο «Βασικές αρχές της Διδασκαλίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας περί Αξιοπρέπειας, Ελευθερίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας το 2008 με στόχο την ανάπτυξη των αρχών του κοινωνικού της ήθους. Οι κανονικές δομές, οι κληρικοί και οι λαϊκοί της Εκκλησίας μας πρέπει να λαμβάνουν υπόψην και να καθοδηγούνται από αυτό το έγγραφο στις σημαντικές δημόσιες ομιλίες και ενέργειές τους. Το εν λόγω έγγαρφο είναι υποχρεωτικό για την μελέτη και διδασκαλία στις θεολογικές σχολές του Πατριαρχείου Μόσχας. Το έγγραφο αξίζει να το αξιοποιήσουν και να του δώσουν αντίστοιχη προσοχή οι αδελφικές κοινότητες των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στην καλληέργια της συμφωνίας και του συντονισμού των πρακτικών ενεργειών. Στην μελέτη και την ακόλοθη συζήτηση του εν λόγω εγγράφου καλούνται λοιπές χριστιανικές εκκλησίες και οργανώσεις, άλλες θρησκευτικές κοινότητες, κυβερνητικοί φορείς και δημόσιοι παράγοντες διαφόρων χωρών, κάθως επίσης διεθνείς οργανισμοί (Υπηρεσία Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, 2008) .

2009 – Η Τοπική Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του 2009 ενέκρινε τους ορισμούς των Ιερών Συνόδων της Ιεραρχίας του 2000 και του 2008 σχετικά με το απαράδεκτο της χρήσης ανθρώπινων εμβρύων. Η θέση αυτή ορίστηκε από την Τοπική Σύνοδο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (27-28 Ιανουαρίου 2009), βλ. τη δήλωση υπό τον τίτλο «Περί βίου και δραστηριοτήτων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας»

«4. Τα μέλη της Συνόδου εγκρίνουν τις πράξεις των Ιερών Συνόδων της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας που έλαβαν χώρα εν διάμεσα των Τοπικών Συνόδων» (Δήλωση υπό τον τίτλο «Περί βίου και δραστηριοτήτων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας») .

2017 – Η Πατριαρχική Επιτροπή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για τα θέματα οικογένειας, προστασίας της μητρότητας και παιδιών, δημοσιεύει μια συλλογή επίσημων δηλώσεων του Εκκλησιαστικού-Δημοσίου Συμβουλίου Βιοϊατρικής Ηθικής σχετικά με τα ηθικά προβλήματα της σύγχρονης ιατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης. Στη συνέχεια αναφέρουμε την επίσημη δήλωση του Εκκλησιαστικού Δημοσίου Συμβουλίου Βιοϊατρικής Ηθικής σχετικά με το απαράδεκτο της χρήσης εμβρυϊκής θεραπείας από την εν λόγω συλλογή:

«Πιστεύουμε ότι η χρήση εμβρυϊκής θεραπείας είναι μία βαριά αμαρτία τόσο για εκείνους που την εκτελούν (γιατροί και ασθενείς), όσο και για τις μητέρες που δίνουν την συμφωνία τους για την χρήση των εμβρύων τους σε αυτήν τη διαδικασία. Το Συμβούλιο Βιοϊατρικής Ηθικής επιμένει στην απαγόρευση της εμβρυϊκής θεραπείας με βάση τον νόμο» (ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ. Με βάση των κειμένων των συλλογών του Εκκλησιαστικού Δημοσίου Συμβουλίου Βιοϊατρικής Ηθικής) .

Η δήλωση του Συλλόγου Ορθόδοξων Ιατρών του 2009, την οποία ως παράδειγμα αναφέρει ο Επίσκοπος Σάββας (Τουτούνοφ) όπως και το περιοδικό «FOMA», δεν περιλαμβάνεται στη συλλογή επίσημων δηλώσεων του Εκκλησιαστικού Δημοσίου Συμβουλίου, αφού δεν έχει εγκριθεί ούτε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ούτε από την Τοπική Σύνοδο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και εκφράζει τη στάση μόνο ορισμένων ατόμων όπως επίσης έρχεται σε αντίθεση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας για το κακό, την αμαρτία, για την έκτρωση ως ανθρωποκτονία, για συνενοχή στην άμεση ή έμμεση αμαρτία.

2020 – Η Πατριαρχική Επιτροπή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για τα θέματα οικογένειας, προστασίας της μητρότητας και παιδιών κάνει δηλώσεις σχετικές με την επίσημη στάση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η προβολή των δηλώσεων αυτών γίνεται κατά την εισήγηση του Προέδρου της Πατριαρχικής Επιτροπής, ιερέα Θεοδώρου Λουκιάνοφ στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο στρογγυλό τραπέζι «Ανοσοπροφύλαξη μολυσματικών ασθενειών. Προοπτικές νομοθετικής και κανονιστικής ρύθμισης»:

«Ως ηθικά απαράδεκτο αντιλαμβάνεται το γεγονός υπάρξεως κυτταρικών σειρών που ελήφθησαν από ανθρώπινους εμβρυϊκούς ιστούς, όπως π.χ. HEK 293 (Human Embryonic Kidney 293) στα φάρμακα για ανοσοπροφύλαξη. HEK 293 είναι μια κυτταρική σειρά που προέρχεται από ανθρώπινα εμβρυϊκά νεφρά … λόγω της «εύκολης καλλιέργειας», αυτή η κυτταρική σειρά έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη στην κυτταρική βιολογία. Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανική βιοτεχνολογία και την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων ως παραγωγός θεραπευτικών πρωτεϊνών και ιών για γονιδιακή θεραπεία. Το ΗΕΚ 293 είναι μια κυτταρική σειρά που προέρχεται από τα νεφρικά κύτταρα ενός ματαιωμένου εμβρίου. … Η στάση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για τα ζητήματα της βιοτεχνολογία αναφέρεται στο έγγραφο «Βασικές αρχές του κοινωνικού ήθους» .

Θέση Δ.

«Εάν οι εκτρώσεις γίνονταν μόνο και μόνο με σκοπό την παραγωγή φαρμάκων, αυτό θα αποτελούσε ένα σοβαρό έγκλημα, αμαρτία θα λέγαμε. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο» (ο καθηγητής θεολογίας A. I. Όσιποφ, περιοδικό «FOMA», πρωτοϊερέας Μαξίμ Περβοζβάνσκι).

Ο καθηγητής Όσιποφ, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

«ΕΑΝ ΟΙ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΑΜΑΡΤΙΑ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ. ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ».

Την στάση αυτή συμμερίζεται και προβάλλει επίσης ο πρωτοϊερέας Μάξιμος Περβοζβάνσκι, αρχισυντάκτης του Ορθόδοξου περιοδικού νεολαίας «Naslednik», εξομολογητής της οργάνωσης νέων «Moloda Rus» και συχνός επισκέπτης των προγραμμάτων στο τηλεοπτικό κανάλι «Spas». Στο προσωπικό προφίλ του στο κοινωνικό δίκτυο «Vkontakte» o πρωτοϊερέας στις 22 Ιανουαρίου 2021 έκανε μια ανάρτηση με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Και τώρα για άλλη μια φορά για το εμβόλιο: – Το να σκοτώσουμε ένα έμβρυο στη μήτρα για να παράγουμε φάρμακο και να σώσουμε άλλους ανθρώπους είναι σοβαρή αμαρτία και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. – Ένα φάρμακο που παρασκευάζεται με χρήση κυττάρων και ιστών ενός εμβρύου που έχασε τη ζωή του για άλλους λόγους (δεν σκοτώθηκε ειδικά για την παραγωγή του φαρμάκου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σωθούν άλλες ζωές».

Αυτές οι επιβλαβείς από την πνευματική άποψη δηλώσεις υπέρ του εμβολίου «Sputnik V» είναι ψευδείς για τους δύο ακόλουθους λόγους.

Πρώτον, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πώς όλοι αυτοί διάσημοι και έγκυροι φαντάζονται στην πράξη τη διαδικασία της εκτρώσεως (= δολοφονία στη μήτρα ενός εμβρύου) για την παραγωγή κάποιων φαρμάκων, που η έκτρωση, κατά τη γνώμη τους, είναι απαγορευμένη και αποτελεί μια θανάσιμη αμαρτία; Στη διαδικασία της εκτρώσεως για την παραγωγή φαρμάκων συμμετέχουν τουλάχιστον τρία άτομα – μια μητέρα που δίνει τη συγκατάθεσή της για τη δολοφονία του εμβρύου της στη μήτρα και με αυτό το σκοπό βάζει στην κυριολεξία το σώμα της στο χειρουργικό τραπέζι, άλλη πλευρά της διαδικασία είναι ο γιατρός που κάνει την χειρουργική επέμβαση και ο βιολόγος που αφαιρεί τους ιστούς εκτρωθέντου εμβρύου που στην ουσία σκοτώθηκε στη μήτρα για τη χρήση στην παραγωγή φαρμάκων στο μέλλον.

Τι ήθελαν να πουν αυτοί οι άνθρωποι; Εννοούσαν άραγε την αντικειμενική πλευρά της εκτρώσεως; Όμως η αντικειμενική πλευρά αυτού του γεγονότος δείχνει ότι το έμβρυο στη μήτρα σκοτώνεται από τη μητέρα και το γιατρό, και ο βιολόγος παίρνει τους ιστούς του νεκρού εμβρύου που σκοτώθηκε για την παραγωγή φαρμάκων. «Πρέπει να σημειωθεί ότι για εργαστηριακά πειράματα δεν χρησιμοποιείται ένα, αλλά πολλά έμβρυα, γεγονός που καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού πειραμάτων in vitro με βάση τις κυτταρικές τους σειρές» (https://myrophoros.blogspot.com/2021/01/blog-post_28.html).

Εννοούσαν άραγε την υποκειμενική πλευρά της εκτρώσεως – αυτές τις σκέψεις και τις αιτίες που οδήγησαν στην έκτρωση και τους τρεις «συνωμότες» (την μητέρα, τον γιατρό και τον βιολόγο); Θέλουν λοιπόν ο καθηγητής Όσιποφ και ο πρωτοϊερέας Μάξιμος Περβοζβάνσκι να μας πουν ότι και οι τρεις συμμετέχοντες μιας εκτρώσεως πρέπει απαραίτητα να έχουν το ίδιο κίνητρο είτε μοτίβο για να γίνει μια έκτρωση, δηλαδή, το κίνητρο να γίνει μια έκτρωση για τη δημιουργία φαρμάκων προκειμένου να αναγνωρίσουν ένα τέτοιο φάρμακο απαράδεκτο για τη χρήση; Αλλά, προφανώς, αυτό δεν συμβαίνει ποτέ στην πράξη. Καμία μητέρα, ακόμη και η πιο κυνική στον κόσμο, δεν θα συμφωνήσει με την πρόταση «να σκοτώσουν το παιδί σας στη μήτρα, να το κόψουν κομμάτια και να τα χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή φάρμακα για να σωθεί η ανθρωπότητα». Φυσικά, για να κερδίσουν την συμφωνία μιας μητέρας για την έκτρωση, χρειάζεται να φέρουν τα πιο εύλογα επιχειρήματα που μπορούν να καλύψουν όλη την αμαρτία της υπόθεσης, συνήθως καθημερινής ή ιατρικής φύσης. Τέτοια επιχειρήματα για τη μητέρα ψάχνει και εξασφαλίζει ο γιατρός που πρόκειται να κάνει την επέμβαση. Αλλά από την άλλη πλευρά, εάν αυτή η μητέρα είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος που ζει σε αστικό περιβάλλον και έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εάν από τη φύση της είναι περίεργη και ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει γύρω της, σε τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό να μπορεί να διαβάσει ή να ακούσει κάτι για την εμβρυϊκή θεραπεία στην ιατρική και κοσμετολογία, δηλαδή ότι οι ιστοί των εκτρωθέντων εμβρύων χρησιμοποιούνται συχνά όπως στην κοσμετολογία, έτσι και στην ιατρική.

Επιπλέον, ο γιατρός που κάνει χειρουργική επέμβαση έκτρωσης μπορεί να αδιαφορεί όσο για τις επιτυχίες της επιστήμης της φαρμακολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, αλλά δεν μπορεί να αγνοεί τους στόχους του βιολόγου, ο οποίος είναι ο τρίτος συμμετέχων σε αυτήν την αμαρτωλή πράξη, αφού μεταξύ τους από πριν έπρεπε να υπάρχουν προκαταρκτικές συμφωνίες για την άμβλωση και για το ρόλο του βιολόγου σε αυτήν τη διαδικασία.

Στη συνέχεια αναφέρουμε την στάση των ιατρών-βιολόγων που την παρουσίασαν στην αναλυτική αναφορά τους ως επίσημη απάντησή τους στην επιστολή του Προέδρου του Επιστημονικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών «Ν. Φ. Γαμαλέα» Α. Λ. Γίντσμπουργκ.

«Σύμφωνα με την τεχνολογία λήψης κυτταρικών σειρών, οι εμβρυϊκοί ιστοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φρέσκοι. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προσπαθούν να τα συλλέξουν αμέσως μετά την άμβλωση κατόπιν προηγούμενης συμφωνίας με τους γιατρούς που πραγματοποιούν τον τερματισμό της εγκυμοσύνης, επιπλέον, το έμβρυο πρέπει να είναι υγιές, γεγονός που αποκλείει ουσιαστικά την εκδοχή για την πιθανή χρήση των υπολειμμάτων ενός εμβρύου που πέθανε ως αποτέλεσμα αυθόρμητης απώλειας ή άμβλωσης για ιατρικούς λόγους με στόχο την απόκτηση του 293 ΗΕΚ. Επιπλέον, υπάρχουν μαρτυρίες βιολόγων ότι η συλλογή ιστών μπορούσε και γινόταν από ένα ακόμη ζωντανό έμβρυο μετά από πρόκληση πρόωρου τοκετού ή καισαρική τομή και χωρίς καμία απολύτως αναισθησία».

Η εν λόγω θέση των βιολόγων, που έχουν συγγράψει την Αναλυτική αναφορά, ότι η δειγματοληψία ιστού μπορούσε να γίνει και από ένα ακόμη ζωντανό έμβρυο και χωρίς καμία απολύτως αναισθησία επιβεβαιώνεται άμεσα από ένα άρθρο του παραγωγού της νέας κυτταρικής σειράς WALVAX-2, που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου 2015 στο επιστημονικό περιοδικό «Τα εμβόλια ανθρώπων και ανοσοθεραπεία». Αυτό το άρθρο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης των ΗΠΑ. Στη συνέχεια αναφέρουμε τα λόγια του παραγωγού της νέας κυτταρικής σειράς από το άρθρο «Χαρακτηριστικά και ιδιότητες της ιογενούς διαίρεσης της νέας διπλοειδούς ανθρώπινης κυτταρικής σειράς walvax-2 και η καταλληλότητά της ως υποψήφιου κυτταρικού υποστρώματος για την παραγωγή εμβολίων», συγκεκριμένα από την ενότητα «Αρχικό υλικό ιστού» (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4526020/) :

«Έχουμε λάβει 9 έμβρυα μέσω σοβαρού προεµφυτευτικού γενετικού ελέγχου – genetic screening βασιζόμενου σε ορισμένα κριτήρια ένταξης (βλ. ενότητα «Μέθοδοι»). Η παραλλαγή των κυττάρων Walvax-2 πληρούσε όλα αυτά τα κριτήρια και, μετά από την προσεχτική εκτίμηση ειδικών, αποδείχθηκε ως η καλύτερη κυτταρική σειρά. Γι’αυτό το λόγο, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία νέας παραλλαγής ανθρώπινων διπλοειδών κυττάρων. Το Walvax-2 προήλθε από εμβρυϊκό πνευμονικό ιστό, παρόμοιο με τα WI-38 και MRC-5, και ελήφθη από ένα θηλυκό έμβρυο 3 μηνών που ματαιώθηκε λόγω της ουλής της μήτρας μετά από την προηγούμενη καισαρική τομή σε υγιή 27-χρονη γυναίκα».

«Το εμβρυϊκό υλικό παρασχέθηκε από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Γιουνάν με τήρηση νομικών και ηθικών συμφωνιών με τον δότη. Προτού γίνει η εξέταση, αναπτύξαμε αυστηρά και περιεκτικά κριτήρια ένταξης για να διασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα της νέας κυτταρικής παραλλαγής: 1) ηλικία κύησης από 2 έως 4 μήνες, 2) πρόκληση τοκετού με τη μέθοδο «σάκου νερού», 3) η σταδιοδρομία των γονέων δεν πρέπει να προβλέπει εργασίες που να περιλαμβάνουν επαφή με χημικές ουσίες και ακτινοβολία, 4) και οι δύο γονείς έχουν καλή υγεία, δεν παρουσιάζουν ογκώδεις αλλοιώσεις και γενετικές ασθένειες και δεν έχουν ιστορικό μεταμόσχευσης ανθρώπινων ιστών ή οργάνων στις οικογένειές τους σε 3 γενιές τουλάχιστον, 5) την απουσία μολυσματικών ασθενειών. Οι ιστοί των πρόσφατα ματαιωμένων εμβρύων αμέσως είχαν σταλεί στο εργαστήριο για παραγωγή κυττάρων».

Εάν αυτούς τους επιστημονικούς ισχυρισμούς των παραγωγών της νέας κυτταρικής σειράς Walvax-2 πούμε με απλά και κατανοητά λόγια θα έχουν την εξής εκδοχή. Η πρόκληση τοκετού είναι κάθε προσπάθεια έναρξης τοκετού με τεχνητό τρόπο με σκοπό να γίνει ο τοκετός μέσω του καναλιού γέννησης –κολπικού σωλήνα. Η μέθοδος «σάκου νερού» προβλέπει την αφαίρεση οργάνων από ένα ζωντανό μωρό όταν το κεφάλι του μωρού βρίσκεται στη μήτρα στον αμνιακό σάκο και το υπόλοιπο σώμα αφαιρείται και τεμαχίζεται. Εννέα μωρά γεννήθηκαν σε αμνιακό σάκο στην ηλικία 12-17 εβδομάδων και τα όργανα τους αφαιρέθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Ενώ ήταν ζωντανά! Χωρίς αναισθησία! Αυτά λοιπόν ανέφερε ένας από τους παραγωγούς κυτταρικών σειρών σε ένα σοβαρό επιστημονικό περιοδικό. Αυτή η διαδικασία έχει ως εξής:

Επομένως, όσο από την αντικειμενική πλευρά (εξωτερικές ενέργειες των συμμετεχόντων της διαδικασίας της έκτρωσης) τόσο και από την υποκειμενική πλευρά (τα κίνητρα των ενεργειών τους), είναι φανερά σε όλους τα ακόλουθα συμπεράσματα: Επομένως, από την υποκειμενική άποψη, με βάση τα κίνητρα της άμβλωσης από καθέναν από τους τρεις συμμετέχοντες, έχουμε την ακόλουθη εικόνα. Ένας συμμετέχων από τους τρεις «συνωμότες» της άμβλωσης (ο βιολόγος) ήξερε και ήθελε αυτήν την άμβλωση με σκοπό τη δημιουργία φαρμάκου στο μέλλον, επιπλέον ενεργεί και ως πελάτης αυτής της άμβλωσης, εφόσον δίνει στον γιατρό οδηγίες σχετικά με τις μεθόδους και τα μέσα που είναι πιο αποτελεσματικά για ιατρικούς σκοπούς και που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο γιατρός προκειμένου να κάνει την έκτρωση. Ο δεύτερος από τους τρεις συμμετέχοντες (ο γιατρός που κάνει την άμβλωση), όταν εκτελεί την άμβλωση, γνωρίζει σίγουρα ότι το σώμα του εμβρύου ή τα μέρη του αφού γίνει η έκτρωση θα χρησιμοποιηθούν με ιατρικούς σκοπούς. Και συχνά σημβαίνει αυτός ο γιατρός να χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδους και μέσα, π. χ., την πρόκληση τοκετού με τη μέθοδο «σάκου νερού», όπως αναφέρθηκε παραπάνω, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αυστηρές/σκληρές απαιτήσεις της επιστήμης και της ιατρικής για τα σώματα των δολοφονημένων μωρών για την παραγωγή ιατρικών φαρμάκων. Ο τρίτος συμμετέχων σε αυτήν την άμβλωση (η μητέρα) ενεργεί εδώ ως αντικείμενο εξάρτησης/χειραγώγησης από τον γιατρό που κάνει την χειρουργική επέμβαση καθώς και τον βιολόγο και οι αληθινοί στόχοι και τα αποτελέσματα της έκτρωσης, της είναι άγνωστοι. Όμως όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί μάλιστα να υποψιάζεται τι περιμένει το έμβρυό της αφού γίνει η έκτρωσή του.

1) πρόκειται για σκόπιμη και προγραμματισμένη δολοφονία παιδιού στη μήτρα της μητέρας του,

2) αυτή η θανάτωση του εμβρύου γίνεται με στόχο τη λήψη των «τέλειων καθαρών ιστών»,

3) αυτοί οι «τέλειοι καθαροί ιστοί» εξορύσσονται για περαιτέρω χρήση από την ιατρική και φαρμακευτική βιομηχανία.

Αργότερα η κυτταρική σειρά που ελήφθη με τη βοήθεια μιας τέτοιας διαδικασίας έκτρωσης αποτέλεσε την βάση (ιατρική πρώτη ύλη, ένα από τα συστατικά) για τη δημιουργία του εμβολίου «Sputnik V».

Ο δεύτερος λόγος για την πνευματική βλάβη των τοποθετήσεων του καθηγητή Όσιποφ και του πρωτοϊερέα Μαξίμου Περβοζβάνσκι είναι ο ακόλουθος. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας στα στα επίσημα έγγραφά της του υψηλότερου επιπέδου (όπως π. χ. η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας το 2000) δηλώνει ανοιχτά ότι η θεραπεία που χρησιμοποιεί «ιστούς και όργανα ανθρώπινων εμβρύων που έχουν ματαιωθεί σε διάφορα στάδια ανάπτυξης» είναι «απολύτως απαράδεκτη». Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (2000) αναφέρει δύο λόγους για μια τόσο αυστηρή απαγόρευση. Ο πρώτος λόγος συνίσταται στο εξής: υπάρχει συνενοχή στην αμαρτία της εκτρώσεως, η οποία καταδικάζεται ως θανάσιμη αμαρτία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μια τέτοια θεραπεία αναπόφευκτα συμβάλλει στην «ευρύτερη εξάπλωση και εμπορευματοποίηση των εκτρώσεων». Δίνοντας μια ηθική εκτίμηση σε μια τέτοια θεραπεία με χρήση των ιστών των αμβλώσιμων μωρών, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας την επισημαίνει ως «παράδειγμα κατάφωρης ανηθικότητας» και τονίζει ότι τέτοιου είδους θεραπεία είναι «εγκληματικής φύσης».

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε σε αυτήν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας δεν υπάρχουν επιφυλάξεις που χρησιμοποιούνται από τον καθηγητή Όσιποφ και τον πρωτοϊερέα Μάξιμος Περβοζβάνσκι ότι μόνο οι εκτρώσεις που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την παραγωγή φαρμάκων και τα υλικά αμβλώσεων που λαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο, καταδικάζονται και χαρακτηρίζονται ως εγκληματικά. Η Εκκλησία καταδικάζει κάθε περίπτωση χρήσης των εκτρωθέντων ιστών με ιατρικούς σκοπούς και για την παραγωγή φαρμάκων.

Με άλλα λόγια, «δεν έχει σημασία εάν το έμβρυο ματαιώθηκε με ή χωρίς πρόθεση εμβολίου. Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι αυτές οι κυτταρικές σειρές είναι προϊόν εκτρώσεως» .

Θέση Ε 

εντελώς βλάσφημη, καθώς πρόκειται για την εξίσωση των συνεπειών της δολοφονίας ενός βρέφους ως αποτέλεσμα μιας άμβλωσης με τη Θυσία του Θεανθρώπου Χριστού (πρωτοϊερέας Μάξιμος Περβοζβάνσκι)

Μελετώντας την πέμπτη θέση των οπαδών και των προπαγανδιστών του εμβολίου «Sputnik V», αναγκαζόμαστε, δυστυχώς, να αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο μια πραγματική βλασφημία από τα χείλη του σεβαστού πρωτοϊερέα και πατέρα οκτώ παιδιών. Ο συγγραφέας του άρθρου αναγκάστηκε να το κάνει προκειμένου να αποσαφηνίσει την ψευδαίσθηση των σκέψεων που εξέφρασε ο σεβαστός ιερωμένος.

Λοιπόν, ο πρωτοϊερέας Μάξιμος Περβοζβάνσκι στην τηλεοπτική εκπομπή «New Day» στις 22 Ιανουαρίου 2021 στο τηλεοπτικό κανάλι «Spas» δήλωσε τα εξής: «Για μένα, αυτή η ιστορία με τον εμβρυϊκό ιστό είναι κρυπτο-χριστιανική, θα έλεγα. Αυτός ο όρος εμφανίζεται όταν δεν πρόκειται αποκλειστικά για τον Χριστιανισμό, αλλά για μια συγκεκριμένη ιστορία, η οποία στην πορεία της, στο δράμα της, μοιάζει με χριστιανική, όταν κάτι καλό βασίζεται στη θυσία. Με εκπληκτικό τρόπο αποδείχθηκε ότι η ζωή αυτού τότε ματαιωμένου εμβρύου εδώ και μισώ αιώνα σώζει ζωές εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων. «Η ζωή του δολοφονημένου στον Σταυρό Χριστού χαρίζει αιώνια ζωή σε εκατομμύρια Χριστιανούς… Σκοτώθηκε άδικα, χρησιμοποιούμε τους καρπούς αυτής της δολοφονίας, ως Χριστιανοί , εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια … Ο θάνατος αυτού του εμβρύου, σκοτωμένου πριν από χρόνια … Η Σοφία του Θεού οικονόμησε έτσι τα πράγματα, ώστε εδώ και πολλές δεκαετίες αυτό το έμβρυο σώζει ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων…» .

Σε αυτή την σύντομη παραπομπή του πρωτοϊερέα Μαξίμου Περβοζβάνσκι παρατηρούμε αμέσως μερικές βλάσφημες και χυδαίες σκέψεις.

Λοιπόν, στην αρχή ας εξετάσουμε τον όρο «κρυπτοχριστιανισμός», και «κρυπτοχριστιανικός». Ο π. Μάξιμος λέει τα εξής: «Υπάρχει ένας τέτοιος όρος όταν δεν έχουμε να κάνουμε αποκλειστικά με τον Χριστιανισμό, αλλά με μια συγκεκριμένη ιστορία, η οποία στην πορεία της, στο δράμα της, μοιάζει με χριστιανική». Αυτή η φράση περιέχει μια άμεση αντίφαση: ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον π. Μάξιμο, ο κρυπτοχριστιανισμός δεν είναι ακριβώς ο Χριστιανισμός, και ταυτόχρονα, πάλι κατά τη γνώμη του, είναι ένα εντελώς χριστιανικό στοιχείο, φαινόμενο. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε αυτήν την αντίφαση που πηγάζει από τα χείλη ενός ιερωμένου. Πιστεύω ότι θα ήταν επιτρεπτό να υποθέσουμε ότι ο εν λόγω ιερέας εξισώνει στην πραγματικότητα τον κρυπτοχριστιανισμό με τον Χριστιανισμό. Κατά πόσο σωστό είναι αυτό από τη δογματική και από την ασκητική άποψη; Ας πάρουμε τους λιγότερο αμφιλεγόμενους ορισμούς του όρου «κρυπτοχριστιανισμός». Στον ιστότοπο «Academic» βρίσκουμε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τον κρυπτοχριστιανισμό: «Ο κρυπτοχριστιανισμός (επίσης κρυπτοχριστιανισμός, κρυπτοχριστιανοί, μυστικός χριστιανισμός – από τα αρχαία ελληνικά «κρυπτός» – «μυστικός»,«κρυμμένος») – κατά τον Μεσαίωνα και στις σύγχρονες εποχές, χριστιανοί που κρυφά ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, μυστικοί οπαδοί του Χριστιανισμού, ειδικά σε κοινωνίες όπου κυριαρχούν οι οπαδοί διαφορετικής πίστης που με τη σειρά τους ασκούν θρησκευτική πίεση στα μέλη αυτής της θρησκευτικής μειονότητας.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Χριστιανισμός εμφανίστηκε κρυφά και για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε μια μυστική πίστη, καθώς επίσης υπέστη διωγμούς από τον παγανισμό που κυριαρχούσε στην αρχαιότητα, οι Κρυπτοχριστιανοί συνήθως θεωρούνται μεσαιωνικοί και σύγχρονοι Χριστιανοί, που με βίαιο τρόπο μετατράπηκαν σε άλλες θρησκείες (π. χ., Ισλαμισμό, Βουδισμό, Σιντοϊσμό κ.λ.) και συνέχισαν κρυφά να εκτελούν τις χριστιανικές τελετές.

Οι κλασικές μορφές κρυπτοχριστιανισμού ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες στη Νότια Ευρώπη και τις γειτονικές περιοχές μετά τις αραβικές εισβολές του 7ου αι. (Βαλκάνια, Μικρά Ασία, Βόρεια Αφρική, Εγγύς Ανατολή).

Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλοί Έλληνες, Αρμένιοι, Γεωργιανοί και Αλβανοί ήταν κρυπτοχριστιανοί, γιατί επίσημα μεταστράφηκαν στο Ισλάμ, αλλά κρυφά διατηρούσαν την χριστιανική πίστη». (https://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/988609).

Έτσι, με την κλασική έννοια αυτής της λέξης, ο κρυπτοχριστιανός είναι αυτός που δημόσια αρνήθηκε τον Χριστό, υιοθέτησε μια άλλη πίστη και εκτελεί δημόσια τις τελετές της, ενώ ταυτόχρονα κρυφά διατηρεί τις τελετές της χριστιανικής πίστης.

Στην Ορθόδοξη Εγκυκλοπαίδεια με την επιμέλεια του Πατριάρχη Κυρίλλου της Μόσχας και πασών των Ρωσιών ων των Ρωσιών αναφέρεται ότι οι κρυπτοχριστιανοί είναι άτομα ή ομάδες από τους Μουσουλμάνους του Μεσαίωνα ή της Νέας Εποχής που πρόσφατα είχαν μεταστραφεί στο Ισλάμ, αλλά στην καθημερινότητά τους διατηρούσαν κρυφά τις χριστιανικές θρησκευτικές πρακτικές (https://www.pravenc.ru/text/2459069.html).

Τέλος, μπορούμε να αναφέρουμε τον ακόλουθο ορισμό αυτού του όρου «κρυπτοχριστιανισμός». «Ο κρυπτοχριστιανισμός (από τα αρχαία ελληνικά «κρυπτός»- «μυστικός», «κρυμμένος») είναι μια διδασκαλία σύμφωνα με την οποία κανείς μπορεί κρυφά να είναι χριστιανός, ενώ επίσημα και ανοιχτά να διατηρεί μια άλλη θρησκεία, π. χ., το Ισλάμ. Ο κρυπτοχριστιανισμός εμφανίστηκε στην Ανατολή στα μέσα του 15ου αι., κατά την περίοδο των κατακτήσεων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Τούρκους Οθωμανούς. (https://vseeresi.com/2017/01/13/криптохристианство )

Από όλους τους παραπάνω ορισμούς του «κρυπτοχριστιανισμού» είναι φανερό ότι ο κρυπτοχριστιανισμός είναι μια από τις μορφές άρνησης του Χριστού, είναι μια άμεση άρνηση του Θεού και σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμη με τον Χριστιανισμό.

Περαιτέρω, ο πρωτοϊερέας Μάξιμος Περβοζβάνσκι χρησιμοποιεί τις λέξεις «χριστιανικός» και «κρυπτοχριστιανικός» ως συνώνυμα και τονίζει ότι εάν μια διαδικασία ή ένα γεγονός βασίζονται σε μια θυσία, τότε αυτή η διαδικασία ή το γεγονός είναι κρυπτοχριστιανικοί και χριστιανικοί, δηλαδή θετικοί από την άποψη του χριστιανικού ήθους.

Από αυτά τα λόγια του πρωτοϊερέα Μαξίμου Περβοζβάνσκι, ακολουθούν τα εξής τερατώδη συμπεράσματα:

1) κάθε βίαιη δολοφονία, αν κάποιος άλλος μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν, είναι κατά κάποιο τρόπο ένα είδος μη αποκαλυφθέντος, μυστικού χριστιανισμού, δηλ. κρυπτοχριστιανισμού.

2) κάθε διαδικασία η οποία προβλέπει να γίνει μια θυσία (συμπεριλαμβανομένης μιας καταναγκαστικής ανθρώπινης θυσίας) είναι ένα είδος μη αποκαλυφθέντος, μυστικού χριστιανισμού, δηλ. κρυπτοχριστιανισμού.

3) όχι μόνο κάθε παγανισμός, ο πιο άγριος, ο πιο απάνθρωπος (τύπου των Αζτέκων ή των Χαναναίων), αλλά και ο ίδιος ο σατανισμός είναι ένα είδος μη αποκαλυφθέντος, μυστικού χριστιανισμού, δηλ. κρυπτοχριστιανισμού. Άλλωστε, γίνονται θυσίες εκεί; Φυσικά, και γίνονται. Μετά καταναλώνονται αυτές οι θυσίες; Καταναλώνονται.

Δεν ξέρω ποια άλλη μεγαλύτερη βλασφημία μπορεί να επινοηθεί κατά του Θεού από το να ανακοινωθούν οι ειδωλολατρικές παγανιστικές θυσίες μωρών και σατανικά όργια με θυσίες ως κρυπτοχριστιανισμός.

Και αυτά τα θεωρητικά συμπεράσματα από τα λόγια του π. Μαξίμου Περβοζβάνσκι, ο ίδιος ο ιερέας επιβεβαιώνει με ένα πρακτικό παράδειγμα, μια εικόνα το πώς αυτό μπορεί να φαίνεται στην πραγματική ζωή: «Για μένα, αυτή η ιστορία με τον εμβρυϊκό πολιτισμό είναι κρυπτοχριστιανική, θα έλεγα». Με άλλα λόγια, λέει ότι γι ‘αυτόν η σκόπιμη δολοφονία ενός βρέφους-εμβρύου στη μήτρα της μητέρας του από τρεις ενήλικες είναι κρυπτοχριστιανισμός, δηλ. κρυφός, μυστικός χριστιανισμός. Όμως, είναι φανερό και ξεκάθαρο ότι αυτό το δολοφονημένο βρέφος δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη δολοφονία του, οπότε έχουμε να κάνουμε με την βία εναντίον του. Και ο Χριστός στον Σταυρό θυσιάστηκε εκούσια, γεγονός που αναφέρουν φανερά το Ευαγγέλιο και όλοι οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ας δώσουμε τουλάχιστον μερικές μαρτυρίες σχετικά με την εκούσια Σταυρική Θυσία του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού. Ο Άγιος Προφήτης και Πρόδρομος του Κυρίου ο Ιωάννης Βαπτιστής, όταν ο Κύριος Ιησούς Χριστός μόλις είχε αρχίσει την δημόσια διακονία Του, έλεγε: «Ίδε ο αμνός του Θεού, ο οποίος θα θυσιασθή δια να πάρη επάνω του και εξαλείψη την αμαρτίαν και την ενοχήν του κόσμου».(Ιων. 1:29)

Εξηγώντας στους Αποστόλους τον σκοπό του ερχομού Του στον κόσμο, ο Κύριος είπε: «ὥσπερ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν» (Ματθ. 20:28).

Το ψέμα αυτού του ιερέα είναι ότι τα γεγονότα της εκούσιας αυτοθυσίας (της Θυσίας του Χριστού) και η βίαιη δολοφονία ενός ατόμου (άμβλωση εμβρύου) που απαγορεύεται από τον Θεό εξισώνονται και εκφράζονται ως ταυτόσημα (πανομοιότυπα). Η Θυσία του Χριστού είναι μια εκούσια θυσία. Άραγε ένα παιδί που σκοτώθηκε στη μήτρα θυσιάστηκε «εκούσια» επίσης; Όχι βέβαια! Το έμβρυο σκοτώνεται στη μήτρα με βίαιο τρόπο, και εκεί δεν πρόκειται για τη συναίνεσή του καθόλου. Αντιθέτως, ως παιδί, αντιστάθηκε όπως μπορούσε σε αυτό το φοβερό κακό εναντίον του. Επομένως, η εξίσωση αυτών των δύο πραγμάτων – της απολυτρωτικής Θυσίας του Χριστού και της έκτρωσης ενός μωρού, είναι μια άμεση και φανερή βλασφημία.

Στη συνέχεια αυτός ο ιερέας λέει επίσης ότι «χρησιμοποιούμε τους καρπούς αυτής της δολοφονίας ως χριστιανοί εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια…». Είναι επίσης μια άμεση βλασφημία. Επειδή οι Χριστιανοί δεν χρησιμοποιούν τους καρπούς της δολοφονίας, αλλά τους καρπούς της εκούσιας Σταυρικής Θυσίας του Θεανθρώπου Χριστού. Ως εκ τούτου, κάθε Χριστιανός καλείται να ακολουθήσει τον Χριστό, ολοκληρώνοντας το προσωπικό του κατορθωμα του κουβαλώντας το σταυρό της δικής ζωής του. Για την αναγκαιότητα του προσωπικού σταυρικού κατορθώματος ο Κύριος είπε το εξής: «καὶ ὃς οὐ λαμβάνει τὸν σταυρὸν αὐτοῦ (σημ. αποφεύγει το κατόρθωμα) καὶ ἀκολουθεῖ ὀπίσω μου (σημ. λέει τον ευατό το χριστιανό), οὐκ ἔστι μου ἄξιος». (Ματθ. 10:38)

Οι Απόστολοι, μιλώντας για τα χριστιανικά κατορθώματα, παρηγορούσαν τον εαυτό τους και τους άλλους με τα ακόλουθα λόγια: «εἰ δὲ τέκνα, καὶ κληρονόμοι, κληρονόμοι μὲν Θεοῦ, συγκληρονόμοι δὲ Χριστοῦ, εἴπερ συμπάσχομεν ἵνα καὶ συνδοξασθῶμεν. Λογίζομαι γὰρ ὅτι οὐκ ἄξια τὰ παθήματα τοῦ νῦν καιροῦ πρὸς τὴν μέλλουσαν δόξαν ἀποκαλυφθῆναι εἰς ἡμᾶς». (Ρωμ. 8:17)

Υπενθυμίζοντας για την ατελείωτη αγάπη του Χριστού, οι Απόστολοι δίδαξαν ακόμη τα εξής στους Χριστιανούς: «ἐν τούτῳ ἐγνώκαμεν τὴν ἀγάπην ὅτι ἐκεῖνος ὑπὲρ ἡμῶν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἔθηκε· καὶ ἡμεῖς ὀφείλομεν ὑπὲρ τῶν ἀδελφῶν τὰς ψυχὰς τιθέναι». (Ιων. Α΄ 3:16).

Και η τελευταία βλασφημία του πρωτοϊερέα Μαξίμου Περβοζβάνσκι φαίνεται στο εξής απόσπασμα. Η φράση «ο θάνατος αυτού του μωρού, που σκοτώθηκε πριν από χρόνια… η Σοφία του Θεού το έχει οικονομήσει με τέτοιο τρόπο ώστε εδώ και πολλές δεκαετίες σώζει ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων…» Η Σοφία είναι ένα Θείο όνομα που συνδέεται κυρίως με τον Υιό του Θεού. Για να αποκαλέσουμε τον Μονογενή Υιὸ ως Σοφία του Θεού υπάρχουν πολλές μαρτυρίες όσο της Παλαιάς Διαθήκης τόσο και της Καινής Διαθήκης. Π.χ., ο Απόστολος Παύλος λέει τον Χριστό Θεού δύναμις εις σωτηρίαν και Θεού σοφία (1 Κορ.1: 24). (https://azbyka.ru/premudrost). Επομένως, με αυτά τα λόγια του πάτερ Μάξιμος Περβοζβάνσκι προβάλλεται μια άμεση βλασφημία κατά του Ιησού Χριστού, του Υιού του Θεού! Ο Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός απαγορεύει άμεσα τις εκτρώσεις, η Αγία Εκκλησία Του δηλώνει ότι η αμαρτία της άμβλωσης είναι μια θανάσιμη αμαρτία. Ο Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας ως μέρος της Ιεράς Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, δηλώνει τα ακόλουθα: Καταδικάζοντας την έκτρωση ως θανάσιμη αμαρτία, η Εκκλησία δεν μπορεί να της βρει μια δικαιολογία ακόμη και αν κάποιος μπορεί να επωφεληθεί από τα οφέλη για την υγεία του από την καταστροφή μιας ανθρώπινης ζωής που είχε συλληφθεί. Αναπόφευκτα, συμβάλλοντας σε μια ακόμη ευρύτερη εξάπλωση και εμπορευματοποίηση των αμβλώσεων, τέτοια πρακτική (ακόμη και αν η αποτελεσματικότητά της, επί του παρόντος είναι υποθετική, θα μπορούσε να αποδεχθεί επιστημονικά) είναι ένα παράδειγμα λαθραίας ανηθικότητας και έχει εγκληματικό χαρακτήρα» (Βάσεις του κοινωνικού ήθους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας).

«…Είναι απαράδεκτο να ομαλοποιήσουμε και να δηλώσουμε ως νόρμα τις ανήθικες και απάνθρωπες ενέργειες απέναντι στον άνθρωπο, όπως είναι η άμβλωση, η ευθανασία, η χρήση ανθρώπινων εμβρύων στην ιατρική, τα πειράματα που αλλάζουν τη φύση ενός ατόμου και άλλες πράξεις τέτοιου είδους» (Βασικές αρχές της διδασκαλίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα) .

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η Εκκλησία τονίζει ότι η πρακτική της χρήσης των συνεπειών της άμβλωσης στην ιατρική είναι απαράδεκτη, ότι αυτή είναι δείγμα κατάφωρης ανηθικότητας και είναι εγκληματικής φύσης, ενώ ο ιερέας Μάξιμος Περβοζβάνσκι ισχυρίζεται ότι η χρήση των συνεπειών της άμβλωσης για ιατρικούς σκοπούς είναι το έργο του Ιησού Χριστού, του Υιού του Θεού! Δεν είναι άραγε τρελό αυτό, δεν είναι λοιπόν αυτή η βλασφημία που πηγάζει από τα χείλη ενός ιερέα;;!

Επιπλέον, έχοντας δηλώσει τέτοια πράγματα δημοσίως, ο συγκεκριμένος ιερέας δεν σταμάτησε στην προπαγάνδα του αυτής της άσεμνης στάσης. Στο προσωπικό του προφιλ στο κοινωνικό δίκτυο «VKontakte», μπορούμε να δούμε την εξής την ακόλουθη ανάρτησή του:

Ανάρτηση του Πρωτοϊερέα Μαξίμου Περβοζβάνσκι από τις 22 Ιανουαρίου 2021:

«Σε ποια περίπτωση είστε έτοιμοι να παραδεχθείτε τον κανιβαλισμό; Αυτή η ερώτηση μου τέθηκε στα σχόλια στο βίντεο σχετικά με την ηθική πλευρά του εμβολιασμού με τη χρήση των κυτταρικών σειρών των εκτρωθέντων εμβρύων. Θα προσπαθήσω να απαντήσω. Είναι σαφές ότι η θανάτωση για να μπορέσει κανείς να φάει (ο κανιβαλισμός με την κλασική του έννοια) είναι σοβαρή αμαρτία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Άλλοι λόγοι, όπως π.χ. η απόκτηση της δύναμης ενός ηττημένου εχθρού, είναι επίσης μια πολύ σοβαρή αμαρτία. Ταυτόχρονα, δεν είναι απολύτως σαφές εάν επιτρέπεται να φάμε κάποιον που ήδη έχει πεθάνει για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Είναι ήδη νεκρός και δεν εσύ δεν ευθύνεσαι για αυτό. Είναι περίεργο αλλά σχετικά πρόσφατα αυτή η κατάσταση εξετάστηκε τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και ως στοιχείο πολιτισμού. Στις 13 Οκτωβρίου 1972, στις Άνδεις συνετρίβη ένα αεροπλάνο με 5 μέλη του πληρώματος και 40 επιβάτες, μέλη της ομάδας ράγκμπι «Παλαιοί Χριστιανοί». Η αναζήτηση των θυμάτων ήταν απέλπιδα. Όμως, σχεδόν τα τρία τέταρτα των επιβατών επέζησαν σε αυτήν την καταστροφή. Μερικοί από αυτούς πέθαναν σύντομα από πληγές και τραυματισμούς, άλλοι παρασύρθηκαν και χάθηκαν από χιονοστιβάδες. Όσοι είχαν απομείνει έπρεπε να καθημερινά να δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν σχεδόν χωρίς τροφές και υπό σοβαρές καιρικές συνθήκες. Οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν από την πείνα. Μόνο ένα πράγμα τους είχε μείνει. Τα πτώματα των νεκρών, που παρέμειναν ανέπαφα μέσα στο κρύο. Σχεδόν όλοι ήταν πιστοί Χριστιανοί.

Αλλά τα αιτήματα των ετοιμοθάνατων ήταν εκπληκτικά: «ΕΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ, ΟΠΩΣΔΗΠΩΤΕ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ». Ως αποτέλεσμα, 16 θύματα της συντριβής αεροσκάφους τελικά επέζησαν και κατάφεραν να σωθούν. Αυτά τα τραγικά γεγονότα προκάλεσαν σοβαρές αντικρούσιμες συζητήσεις και έγιναν βάση για την κινηματογραφική ταινία του Frank Marshall «Alive» το 1993.

Όμως, απάντηση στο ερώτημα, σε ποια περίπτωση είμαι έτοιμος να εγκρίνω και να παραδεχθώ τον κανιβαλισμό, δεν έχω. Το μόνο που ξέρω είμαι έτοιμος να μην καταδικάσω εκείνους που σε μια τέτοια περίπτωση θα λάβουν αυτήν την απόφαση και θα επαναλάβουν το αίτημα εκείνων που πέθαναν: Εάν το σώμα μου θα σας βοηθήσει να επιβιώσετε – οπωσδήποτε να το χρησιμοποιήσετε!».

Σ’αυτό το κείμενο του πάτερ Μαξίμου Περβοζβάνσκι, μπορεί κανείς να δει την υποστήριξη του κανιβαλισμού σε μία από τις εκδηλώσεις του, στην πραγματικότητα, είναι το κήρυγμα του κανιβαλισμού. Ωστόσο, για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ρωσίας υπάρχει μια άλλη ηθική κατευθυντήρια γραμμή: πρόκειται για το παράδειγμα του κατορθώματος και τη θυσία των κατοίκων του πολιορκημένου Λένινγκραντ που στην πλειοψηφία τους δεν έχασαν την ανθρώπινη μορφή τους, διατήρησαν την ανθρωπιά τους και δεν έπεσαν στο επίπεδο πεινασμένων ζώων που καταβροχθίζουν ο ένας τον άλλον.

Θέση ΣΤˊ: «Ας εκμεταλλευτούμε τις συνέπειες του θανάτου

ενός δολοφονημένου μωρού»

Αυτή η θέση ακούγεται σε πολλές παραλλαγές, περίπου ίδιες με την αηδιαστική τους έννοια.

Ο πρωτοϊερέας Σέργιος Φιλιμόνοφ, διδάκτωρ Ιατρικών Επιστημών, ασκούμενος χειρουργός, πρόεδρος του Συλλόγου Ορθόδοξων Ιατρών της Αγίας Πετρούπολης, γράφει τα εξής:

«Είναι ατυχές και αρνητικό από τη φύση του το φαινόμενο της χρήσης των εκτρωθέντων εμβρυικών ιστών. Όμως το βρέφος δεν είχε δικαίωμα επιλογής, όταν η μητέρα έλαβε αυτήν την εγκληματική απόφαση. Αποδέχθηκε τον θάνατο με βία. Η άμβλωση δεν πραγματοποιήθηκε για σκοπούς ιατρικού πειράματος. Οι γιατροί χρησιμοποίησαν ιστό από ήδη νεκρό έμβρυο.

Στην ουσία, έχοντας υποστεί μια μαρτυρική στέρηση ζωής , ο νεκρός υπηρέτησε μετά το θάνατο για να σώσει τις ζωές άλλων ανθρώπων και έτσι, ο θάνατός του δεν ήταν μάταιος – σε αντίθεση με τη χρήση εμβρυϊκών ιστών από τα μωρά, που η έκτρωσή τους έγινε επίτηδες και συγκεκριμένα με στόχο την κατασκευή καλλυντικών προϊόντων. Κατά τα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, οι γιατροί μας χρησιμοποιούσαν συνέχεια το αίμα από σκοτωμένους στις μάχες στρατιώτες. Το αίμα υπέστη διαδικασία καθαρισμού και γινόταν η μετάγγισή της στους τραυματισμένους για να σώσει ζωές. Υπήρχε έλλειψη αίματος από ζωντανούς δότες. Όπως δείχνει την πρακτική ορισμένων χωρών σήμερα, μετά τη θανατική ποινή των κρατουμένων, τα όργανά τους μεταμοσχεύονται σε άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες σε μια γειτονική κλινική.

Το μωρό δεν ευθύνεται, και απρόθυμα, χωρίς να το επιθυμεί έδωσε τη ζωή του για τη ζωή των άλλων.

«Όποιος δεν είναι ντρέπεται και αποδέχεται τα επιχειρήματα που υπάρχουν στα έγγραφα που ανέφερα – δεν κάνει λάθος όταν εμβολιάζεται με το Sputnik V» .

Ο ιερέας Βλαντιμίρ Ντούκοβιτς, ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Βιοηθικής της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, PhD στις Βιολογικές Επιστήμες, σε μια εκπομπή στο τηλεοπτικό κανάλι «Spas», δήλωσε τα εξής: «εφόσον υπάρχει αυτό το στοιχείο , θα το αντιλαμβανόμαστε ως θυσία αυτού του μικρού αθώου μωρού, που άδικα έχασε τη ζωή του». (Ο παρουσιαστής της εκπομπής: «αυτό άγγιξε πολύ βαθιά την καρδιά μου, πρέπει να παραδεχθούμε αυτό που ήδη έγινε και υπάρχει…αυτό όμως δεν επαναλαμβάνεται ξανά…μια θυσία ήδη έχει γίνει … και αυτό πλέον δεν δημιουργεί ερωτήματα ούτε καν ηθικά»). . (www.youtube.com/watch?v=XCbu7X31rQ0)

Ο ιερομόναχος Δημήτριος Πέρσσιν, εμπειρογνώμονας της Κρατικής Επιτροπής της Δούμα της Ρωσίας για τα ζητήματα Οικογένειας, Γυναίκες και Τέκνων, στις 19 Ιανουαρίου 2021, σε μια συνέντευξη στον ιστότοπο «NG Θρησκείες» παρατήρησε: «Στον κόσμο των ανθρώπων κάποιες φορές συμβαίνουν περιπτώσεις όταν από κάτι τελείως αρνητικό και χυδαίο, μπορεί να αναπτυχθεί – σε αντίθεση με τις προθέσεις του – κάτι καλό και θετικό». «Εκείνη η άμβλωση, η οποία προκάλεσε το θάνατο του μωρού, δεν έγινε χάριν παραγωγής εμβολίου κατά του κορονοϊού. Όμως, μετά από πολλά χρόνια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτά τα εμβρυϊκά κύτταρα στην έρευνά τους. Αυτό το γεγονός με κανέναν τρόπο δεν δικαιολογεί τη θανάτωση παιδιών στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους, αλλά ταυτόχρονα δεν στερεί το προκύπτον εμβόλιο από τις προστατευτικές του ιδιότητες. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τις ιατρικές ενδείξεις, είναι λογικό να εμβολιαστούμε, επειδή μια από τις εναλλακτικές λύσεις είναι ο πιθανός θάνατος.» Ο συνομιλητής του «NG Θρησκείες» πιστεύει επίσης ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 δεν ανήκει στα ζήτημα ηθικού χαρακτήρα.» (https://www.ng.ru/ng_religii/2021-01-19/9_500_vaccine.html).

Τι πρέπει να προσέξουμε εδώ; Το πρώτο ψέμα είναι ότι «η άμβλωση δεν πραγματοποιήθηκε με στόχο ιατρικό πείραμα». Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τουλάχιστον δύο από τους τρεις συμμετέχοντες της διαδικασίας εκτρώσεως την έκαναν για ιατρικό πείραμα. Το δεύτερο ψέμα αφορά την «θυσία αυτού του αθώου μωρού που δολοφονήθηκε». Στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για καμία θυσία, επειδή η θυσία προϋποθέτει την εθελοντική συγκατάθεση. Το μωρό δεν είχε δώσει μια τέτοια συγκατάθεση. Το τρίτο ψέμα είναι ότι «η έκτρωση … δεν έγινε για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού». Φυσικά, η διακοπή κύησης δεν πραγματοποιήθηκε ειδικά για την παραγωγή του εμβολίου «Sputnik V». Όμως, η άμβλωση πραγματοποιήθηκε χάριν δημιουργίας μιας κυτταρικής σειράς, η οποία αποτελεί τη βάση (ένα από τα στοιχεία, πρώτες ύλες) για τη δημιουργία εμβολίων κατά ορισμένων ιών, χωρίς να αποκλείεται το εμβόλιο κοροναϊού.

Και το πιο σημαντικό. Η λογική των δηλώσεων και των τριών ιερέων καταλήγει σε ένα συμπέρασμα – «ας χρησιμοποιήσουμε τους χρήσιμους καρπούς της δολοφονίας αυτού του αθώου μωρού».

Παρά τα ωραία λόγια τους ότι όλοι τους λυπούνται το δολοφονημένο μωρό, αυτή η λογική της κύριας ιδέας των δηλώσεων είναι πολύ κυνική και λανθασμένη.

Πρώτον, δεν μπορεί κανείς να μετρήσει τα πάντα με πρακτικά οφέλη ή, με άλλα λόγια, ένας ευσεβής στόχος δεν δικαιολογεί αμαρτωλά μέσα. Σε περίπτωση εάν συνεχίσετε να εφαρμόζετε αυτήν την αρχή στη ζωή, που την τόνισαν και οι τρεις ιερείς, θα έχετε τα εξής αποτελέσματα:

«1) Είναι αμαρτία να βλασφημείς τον Θεό, ενώ το να πουλάς βλάσφημα προϊόντα είναι καλό. Πρόκειται για όφελος. Αφού έχουν γίνει, τι να κάνουμε; Να τα πετάξουμε στα άχρηστα;

2) Το να δημιουργούμε τα είδωλα είναι αμαρτία, ενώ η λατρεία τους είναι θετικό γεγονός. Πρόκειται για όφελος. Αφού έχουν γίνει, τι να κάνουμε; Να τα πετάξουμε στα άχρηστα;

3) Η κλοπή είναι αμαρτία. Όμως, η αγορά και η πώληση κλεμμένων αντικειμένων δεν είναι αμαρτία. Αφού δεν μπορούμε να τα πετάξουμε στα άχρηστα».

Λοιπόν, η λογική τέτοιου είδους, που εκφράστηκε από τους ιερείς, οδήγησε στο γεγονός ότι το ρωσικό κράτος επιτρέπει, π.χ., την πώληση ισχυρών αλκοολούχων ποτών, τσιγάρων και άλλων επιβλαβών αντικειμένων για τους ανθρώπους. Πρέπει άραγε και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να ακολουθήσει το παράδειγμα του ρωσικού κράτους; Η απάντηση είναι φανερή σε όλους μας.

Μπορούμε να αναφέρουμε επίσης και ένα ιστορικό επιχείρημα κατά της στάσης που δηλώνουν οι ιερείς: μετά την φρίκη του πολιορκημένου Λένινγκραντ, κάθε απόπειρα τεκμηρίωσης της ηθικής αποδοχής των εμβολίων με χρήση των εκτρωθέντων κυττάρων, φαίνεται, με συγχωρείτε, να είναι το ίδιο με το να τεκμηριώσουμε την ηθική αποδοχή του γεγονότος να γίνουν κεφτεδάκια από εκείνους που πέθαναν λόγω πείνας στο Λένινγκραντ για την επιβίωση άλλων. Εάν μπορεί να χρησιμοποιείται η σάρκα των εκτρωθέντων εμβρύων για την υγεία των άλλων, τότε με το ίδιο δικαίωμα δύναται να χρησιμοποιείται η σάρκα των νεκρών του Λένινγκραντ για την υγεία των άλλων. Όμως, και τα δύο είναι εξίσου απαράδεκτα από ηθικής απόψεως, καθώς αυτά έχουν να κάνουν με τον προφανή σατανισμό.

Δεύτερον, αυτοί οι ιερείς προτείνουν να επωφεληθούμε από τους καρπούς της δολοφονίας!!! Δεν τους σταματάει καν το γεγονός ότι για να δημιουργηθεί το εμβόλιο «Sputnik V», οι παράγωγοί του έπρεπε να χρηματοδοτήσουν τους συμμετέχοντες της εκτρώσεως είτε τους νόμιμους κληρονόμους τους για να αποκτήσουν την κυτταρική σειρά από τους ιστούς ενός δολοφονημένου μωρού-εμβρύου. Στην ουσία, αυτή η πληρωμή για τα υλικά της κυτταρικής σειράς HEK293 δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συμμετοχή στη διαδικασία εμπορίου με αντικείμενο εμπορίου τους ιστούς του νεκρού εμβρύου, ανεξάρτητα από το τι λένε οι γιατροί και οι καθηγητές ιατρικής, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα κύτταρα του νεκρού μωρού υπέστησαν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια μακροπρόθεσμων ιατρικών χειρισμών πριν χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία εμβολίων «Sputnik V». Και το γεγονός του εμπορίου οργάνων και ιστών ενός δολοφονημένου μωρού-εμβρύου δεν σταμάτησε αυτούς τους ιερείς να αρνηθούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εμβόλιο.

Συμπεράσματα και προτάσεις

Λοιπόν, έχοντας μελετήσει και τις έξι κύριες τοποθετήσεις που χρησιμοποιούν οι εκκλησιαστικοί οπαδοί του εμβολίου «Sputnik V», μπορούμε να καταλήξουμε στα ακόλουθα συμπεράσματα.

Η συντριπτική πλειονότητα, αν όχι όλες οι δημόσιες και διάσημες προσωπικότητες, οι επίσκοποι, οι ιερείς και οι κοσμικοί, υποστηρίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού με το εμβόλιο «Sputnik V» και την πνευματική του ασφάλεια.

Με την προσεκτική και ειλικρινή εξέταση των ισχυρισμών τους σχετικά με την πνευματική ασφάλεια αυτού του εμβολίου, γίνεται σαφές ότι αυτό δεν ισχύει. Όλες οι δηλώσεις τους υπέρ του εμβολίου «Sputnik V» είναι πολύ επιφανειακές και δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα της ζωής, καθώς επίσης έρχονται σε αντίθεση με τις εντολές του Θεού και τα επίσημα έγγραφα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Ψευδής και καταστροφική για την ανθρώπινη ψυχή είναι η Θέση Β’: «Το γεγονός εάν παραδεχόμαστε είτε όχι τον εμβολιασμό με το εμβόλιο «Sputnik V» δεν σχετίζεται με τη σωτηρία ή με το θάνατο της ψυχής.» Τα λόγια αυτά είναι ψευδή και καταστροφικά επειδή αυτό το εμβόλιο έχει ανήθικη και αμαρτωλή προέλευση!

«Εάν ο Χριστιανός συνειδητοποιεί ότι το εμβόλιο έχει «ανήθικη» προέλευση, που πρέπει να καταδικαστεί από την Εκκλησία, αλλά ταυτόχρονα το χρησιμοποιεί, αξίζει να καταδικαστεί ο ίδιος, εφόσον με τις πράξεις του αποκλίνει από τη σωστή πίστη και τη χριστιανική ζωή. Εδώ δεν πρέπει να υπάρχουν υποκειμενικές απόψεις και γνώμες που ο αδιαμφισβήτητος Άγιος Πατέρας αποκαλεί «τρέλα» .

«Κάθε άτομο που εμβολιάστηκε συνειδητά, γνωρίζοντας την προέλευση αυτών των εμβολίων, είναι επίσης συμμετέχων όχι μόνο της δολοφονίας, αλλά και της κλοπής, καθώς έχει σκοπό να αποκτήσει το δώρο υγείας, που παραλήφθηκε παράνομα από τα δολοφονημένα παιδιά και έτσι προσπαθεί να τους στερήσει τον βιολογικό τους θησαυρό» .

Προφανώς, ως υποκινητές σε αυτήν την πνευματικά θανατηφόρα προπαγάνδα λειτουργούν οι Μητροπολίτες Ιλαρίωνας (Αλφέεφ) και Τύχων (Σεβκουνόφ), που έχουν πλήρη εκκλησιαστική δύναμη και σοβαρούς διοικητικούς πόρους. Ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους του εμβολιασμού και από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν: η αναφορά για τον εμβολιασμό του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στα ΜΜΕ – από τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 και του Μητροπολίτη Τύχων – από τις 16 Οκτωβρίου 2020 . Οι υπόλοιποι επίσκοποι, απ’ όσο γνωρίζω, κρατούν απλώς μια δημόσια σιωπή σχετικά με αυτό το θέμα ή δίνουν γραπτές οδηγίες στους υφιστάμενους ιερείς σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμού.

Ως δεύτερο “τρένο” είτε ομάδα επίδρασης μπορούν να θεωρηθούν όλες οι κατηγορίες εμπειρογνωμόνων και ηγετών εκκλησιαστικών οργανώσεων και ιδρυμάτων, που από τη φύση των δραστηριοτήτων τους είναι συνδεδεμένοι με τον Α’ ή Β’ τρόπο με το θέμα ιατρικής, της βιοηθικής και της βιοτεχνολογίας. Αυτοί είναι, π. χ., ο πρωτοϊερέας Βλαντιμίρ Ντούκοβιτς, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Βιοηθικής της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, PhD στις Βιολογικές Επιστήμες. Ο στόχος τους είναι να υποστηρίξουν το ψευδο-επιστημονικό κύρος των δηλώσεων των πανίσχυρων μητροπολιτών και να διαλύσουν όλους τους φόβους και ανησυχίες του κόσμου σχετικά με τον πνευματικό κίνδυνο του εν λόγω εμβολίου.

Το τρίτο «τρένο» ή ομάδα επιρροής που προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους της εκκλησίας υπέρ της χρήσης του εμβολίου «Sputnik V» είναι εκείνες οι διάσημες προσωπικότητες που δεν είναι ηγέτες των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων που σχετίζονται με τη βιοτεχνολογία και δεν έχουν σημαντική διοικητική δύναμη στην εκκλησία, αλλά λόγω των θέσεων ή των δραστηριοτήτων τους έχουν μεγάλη και σταθερή εξουσία μεταξύ των Ορθόδοξων. Ως παράδειγμα αυτής της κατηγορίας ανθρώπων μπορεί να θεωρηθεί ο καθηγητής θεολογίας Όσιποφ και ο εμβολιασμός του με το εμβόλιο «Sputnik V» που έχει κάνει δημόσια.

Ισχυρή υποστήριξη πληροφοριών για τους οπαδούς του εμβολίου «Sputnik V» παρέχεται από τα ΜΜΕ, τα οποία συνήθως ονομάζονται Ορθόδοξα. Έτσι, πιο πάνω αναφερθήκαμε στο περιοδικό «ΦΟΜΑ». Όμως, το πιο καθοριστικό και βασικό ενημερωτικό ρόλο στην επιρροή στα μυαλά και τις απόψεις των Ορθοδόξων Χριστιανών σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού διαδραματίζει το τηλεοπτικό κανάλι «Spas», συνεχώς θερμαίνοντας αυτό το θέμα και αφού καλεί για συνεντεύξεις τους οπαδούς του εμβολίου «Sputnik V». Στις τηλεοπτικές εκπομπές του τηλεοπτικού καναλιού «Spas», στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν αναφερεθεί και εκφραστεί οι δηλώσεις, το περιεχόμενο των οποίων αναλύθηκε στο παρόν άρθρο, συμπεριλαμβανομένων των προφανώς βλασφημικών δηλώσεων του πρωτοϊερέα Μαξίμου Περβοζβάνσκι και της απαράδεκτης θέσης του ιερέα Βλαντιμίρ Ντούκοβιτς.

Λαμβάνοντας υπόψη τον ενεργό ρόλο του τηλεοπτικού καναλιού «Spas» στην προώθηση του εμβολίου «Sputnik V», αξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας και να σκεφτούμε τον ρόλο που διαδραματίζει στην υπόθεση του εμβολιασμού εκείνος ο επίσκοπος, για τον οποίο συνήθως αποσιωπούν, δηλ., πρόκειται για τον Αγιώτατο Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο.

Στις 3 Μαΐου 2017, το πρακτορείο ειδήσεων TASS εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:

 «Ως γενικός διευθυντής και παραγωγός του δημόσιου Ορθόδοξου τηλεοπτικού καναλιού «Spas» διορίστηκε ο διάσημος δημοσιογράφος και ηθοποιός Μπόρις Κορτσέβνικοφ όπως αναφέρεται στην αντίστοιχη δήλωση της υπηρεσίας Τύπου του Πατριαρχείου της Μόσχας. «Με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου της Μόσχας και πασών των Ρωσιών, ως γενικός διευθυντής και παραγωγός του δημόσιου Ορθόδοξου τηλεοπτικού καναλιού «Spas» διορόστηκε ο διάσημος δημοσιογράφος και ηθοποιός Μπόρις Κορτσέβνικοφ. Ο Μπόρις Κοστένκο, ο οποίος κατείχε πιο πριν τις παραπάνω θέσεις, διορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της του καναλιού», λέγεται στη δήλωση .

Έτσι, λαμβάνοντας τα παραπάνω, ο Πατριάρχης Κύριλλος, δυστυχώς, φέρει επίσης κάθε ευθύνη για την αμαρτωλή προπαγάνδα της ανάγκης του εμβολιασμού με το εμβόλιο «Sputnik V», που συνεχώς λαμβάνει χώρα στο τηλεοπτικό κανάλι «Spas». Αυτή η σκέψη για την ευθύνη του Πατριάρχη Κυρίλλου ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι, π. χ., στις εκπομπές του καναλιού με θέμα τον εμβολιασμό παίρνει συμμετοχή ο Βικάριος του Πατριάρχη, ο Επίσκοπος Ζελενογκράντ Σάββας (Τουτούνοφ). Ως παράδειγμα των ενεργειών αυτού του Ιεράρχη υπέρ του εμβολίου «Sputnik V» μπορεί να θεωρηθεί η συμμετοχή του στην εκπομπή «Περί Εμβολιασμών. Η στάση του επισκόπου Σάββα του Ζελενόγκραντσκ» από τις 12 Φεβρουαρίου 2021 . Στην εκπομπή ο επίσκοπος επαναφέρει και πάλι τις καινούργιες παραλλαγές του κορονοϊού κάποιες ήδη γνωστές, άλλες καινούργιες, που έχει γίνει η ανάλυσή τους στο παρόν άρθρο, και τονίζει ότι «το εν λόγω εμβόλιο δεν περιέχει τα κύτταρα των εκτρωθέντων εμβρύων» και ότι «δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα να έχει γίνει μια έκτρωση ειδικά για την παραγωγή αυτού του εμβολίου», καθώς επίσης πολύ χαρακτηριστικά για τον ίδιο αποσιωπά όσον αφορά τα επίσημα έγγραφα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Επομένως, οι δραστηριότητες του τηλεοπτικού καναλιού «Spas» και οι δημόσιες δηλώσεις των διάσημων παραγόντων σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα, αποτελούν λαμπερό παράδειγμα αποστασίας από τη διδασκαλία της Εκκλησίας όσον αφορά το απαράδεκτο της συνενοχής στην θανάσιμη αμαρτία της άμβλωσης. Ταυτόχρονα, οι ομιλητές επί του θέματος αποκαλύπτονται ως ψεύτες, που είτε να λένε ψέμα ή να αποσιωπούν την αλήθεια, και έτσι προκαλούν μεγάλη πνευματική ζημιά στους Ορθόδοξους, όπως και τους σπρώχνουν προς την σοβαρή αμαρτία συνενοχής στην άμβλωση ενός αθώου δολοφονουμένου βρέφους.

Οι ποιμένες και οι ποιμενάρχες επλήγησαν, σκορπίστηκαν τα πρόβατα, και τώρα οι αρπακτικοί δαίμονες εισέρχονται στις καρδιές των ολιγοψύχων, σύροντάς τους προς την αιώνια απώλεια.

Έχοντας το απαραίτητο θάρρος, αλλά χωρίς να είναι σε θέση για τον ένα ή τον άλλο λόγο να συνειδητοποιήσουν μόνοι τους το θέμα του εμβολιασμού με το «Sputnik V» και να αποκτήσουν μια ανεξάρτητη άποψη, εμπιστεύονται αυτούς τους ψευδο-ιεροκήρυκες και «λύκους άρπαγες ἐν ἐνδύμασι προβάτων» (Ματ. 7:15), και έτσι καταστρέφουν τον εαυτό τους και απλοί Ορθόδοξοι.

Παρατηρώντας μια τόσο θλιβερή εικόνα της εκκλησιαστικής πραγματικότητας, δεν πρέπει να πέφτουμε στην αμαρτία απογνώσεως, γιατί αυτή είναι η τελική καταστροφή της ψυχής. Όμως, δεν έχει και λόγους να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια βελτίωση στη γενική εκκλησιαστική κατάσταση. Σήμερα παρατηρούμε σχεδόν μηδενική έως καμία αντίδραση στην αμαρτωλή γραμμή σχετικά με τον εμβολιασμό «Sputnik V», που πραγματοποιείται από επιδραστικούς επισκόπους και άτομα που κατέχουν διοικητική εξουσία στην Εκκλησία και έχουν σοβαρούς πόρους πληροφόρησης ώστε να μεταφέρουν τη θέση τους στους ανθρώπους της Εκκλησίας.

Οι περιπτώσεις προστασίας της διδασκαλίας της Εκκλησίας είναι σπάνιες και στο χώρο των εκκλησιαστικών ΜΜΕ υπάρχει μια τάση να αποσιωπούνται.

Π.χ., μια σωστή και ειλικρινής θέση αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, παρουσιάζει ο επικεφαλής της Πατριαρχικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για τα θέματα οικογένειας, προστασίας της μητρότητας και παιδιών. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2020, στο στρογγυλό τραπέζι «Ανοσοπροφύλαξη μολυσματικών ασθενειών. Προοπτικές νομοθετικής και κανονιστικής ρύθμισης», δήλωσε τα εξής:

«Φαίνεται ηθικά απαράδεκτο το γεγονός στα προϊόντα και φάρμακα ανοσοπροφύλαξης να περιέχονται τα συστατικά που η παραγωγή τους έγινε με την χρήση των κυτταρικών σειρών που ελήφθησαν από ανθρώπινους εμβρυϊκούς ιστούς. Συγκεκριμένα, ΗΕΚ 293 (ανθρώπινο εμβρυϊκό νεφρό 293) είναι μια κυτταρική σειρά που προέρχεται από ανθρώπινα εμβρυϊκά νεφρά … λόγω της «ευκολίας καλλιέργειας», αυτή η κυτταρική σειρά έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη στην κυτταρική βιολογία. Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικών προϊόντων ως παραγωγός θεραπευτικών πρωτεϊνών και ιών για γονιδιακή θεραπεία. Η σειρά ΗΕΚ 293 προέρχεται από νεφρικά κύτταρα εκτρωθέντων εμβρύων … Η θέση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας όσο για τα ζητήματα της βιοτεχνολογίας αναφέρεται στο έγγραφο «Βασικές αρχές του κοινωνικού ήθους». (Πηγή: Κρατική Δούμα της Ρωσίας, στρογγυλό τραπέζι «Ανοσοπροφύλαξη μολυσματικών ασθενειών. Προοπτικές νομοθετικής και κανονιστικής ρύθμισης», https://ria.ru/20201019/vaktsina–1580530503.htmlhttp://pk-semya.ru/novosti/item/8139-v-russkoj-pravoslavnoj-tserkvi-schitayut-eticheski-nedopustimym-ispolzovanie-kletochnykh-linij-poluchennykh-iz-embrionalnykh-tkanej-cheloveka-dlya-sozdaniya-immunologicheskikh-preparatov.html).

Ωστόσο, λυπάμαι πολύ, αλλά δεν μπόρεσα να βρω ποικίλες και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του ιερέα Θεοδώρου Λουκιάνωφ σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.

Άλλος ένας εκπρόσωπος του εκκλησιαστικού κόσμου – ο ιερέας Κωνσταντίνος Κορεπάνοφ, ο πνευματικός του Σεμιναρίου Εκατερινμπούργκ, παρουσιαστής εκπομπών «Διαβάζουμε την Φιλανθρωπία» και «Διαβάζουμε την Παλαιά Διαθήκη» στο τηλεοπτικό κανάλι «Soyuz», έκανε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με το απαράδεκτο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να εμβολιάζονται με εμβόλιο που η παραγωγή του γίνεται με τη χρήση εκτρωθέντων υλικών . Ωστόσο, το αρνητικό του σύντομου βίντεού του, και ίσως μόνο εκείνου του μέρους του που έγινε η δημόσια προβολή του, είναι ότι δεν αναφέρεται άμεσα η ονομασία του εμβολίου που με το Νόμο του Θεού απαγορεύεται να χρησιμοποιούν οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Ο περίφημος ιερέας Γεώργιος Μαξίμοφ επίσης εξέφρασε την αρνητική του στάση σχετικά με την πιθανότητα εμβολιασμού των εκπροσώπων ορθόδοξου κόσμου με το εμβόλιο, η παραγωγή του οποίου βασίζεται στη χρήση εκτρωθέντων υλικών . Ωστόσο, το μεγάλο ελάττωμα στην ομιλία του είναι ότι κάνει αναφορά στην απόφαση του Συλλόγου Ορθόδοξων Ιατρών του 2009 ως απόφαση της Εκκλησίας, παρ’όλο που η απόφαση αυτού του Συλλόγου δεν είναι η απόφαση της Εκκλησίας. Οι επίσημες αποφάσεις της Εκκλησίας σχετικά με αυτό το είδος απαράδεκτων φαρμάκων και εμβολίων επισημοποιούνται με τις αποφάσεις των Ιερών Συνόδων της Ιεραρχίας Αρχιερέων του 2000, 2008 και 2009, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω.

Και αυτό το διάστημα έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις (διοργανωτικές, ενημερωτικές, όσο για το προσωπικό κ.λπ.) για να ενταθεί ακόμη περισσότερο το κακό που περιγράφεται στο παρόν άρθρο. Για τον λόγο ότι οι αμαρτωλές τοποθετήσεις που έχουν αναλυθεί στο παρόν άρθρο, και οι οποίες εδώ και πολλούς προβάλλονται και εισάγονται με ενεργό τρόπο και ευρέως στον κύκλο των Ορθόδοξων, μπορεί να αποτελέσουν απαραίτητη προϋπόθεση ή βάση ώστε να ληφθεί μια κατάλληλη απόφασης στην προσεχή Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Νοέμβριο του 2021. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ακυρωθούν οι αποφάσεις των Ιερών Συνόδων της Ιεραρχίας του 2000, 2008 και 2009 όσον αφορά την απαγόρευση της παραγωγής και χρήσης των φαρμάκων βασισμένων στην αφαίρεση και χρήση ιστών και οργάνων των εκτρωθέντων εμβρύων και την γενική απαγόρευση σχετικά με τη χρήση ανθρώπινων εμβρύων στην ιατρική. Π. χ., αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώση εάν γίνει η αντίστοιχη έγκριση από την ερχόμενη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας και εγκριθεί η απόφαση του Συλλόγου Ορθοδόξων Ιατρών του 2009 ότι, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, ο εμβολιασμός με εμβόλιο, η παραγωγή του οποίου έγινε με τη χρήση εκτρωθέντων εμβρύων επιτρέπεται κατ’οικονομίαν.

Εάν μια τέτοια ατυχία συμβεί στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, τα πιστά της τέκνα θα έχουν μόνο μία επιλογή: σε καμία περίπτωση να μην συμφωνήσουν με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του 2021 στο κεφάλαιο σχετικό με την απόρριψη (της ουσίας) των αποφάσεων των Ιερών Συνόδων της Ιεραρχίας του 2000, 2008 και 2009 σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα, και να αγνοούν τέτοιες αποφάσεις.

Δημήτριος Μαλίσσεφ

Σάββατο της Ε΄ εβδομάδος των νηστειών (Ακάθιστος Ὕμνος)

17/04/2021

 

Υ.Γ. Ο Άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ δίδαξε: «Να συμπονάτε με το πνεύμα αγάπης τα αδέρφια μας που έπεσαν ή πέφτουν, και να ενεργείτε προσέχοντας τις πτώσεις και τις κατηφόρες τους, και να προσεύχεστε για την σωτηρία τους στον ελεήμονα Θεό ημών, ώστε να σηκώσει τον πεσμένο, και να μην μας αφήσει εμάς στην ίδια αμαρτία να πέσουμε».

Υ.Γ. Ο Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος δίδαξε: «Αφού η κρίση για τις πράξεις των άλλων ενώνεται με περιφρόνηση, και όχι με την αδελφική θλίψη για αυτούς και με την εκτίμηση προς τα πρόσωπά τους, αυτή η καταδίκη θα είναι μια μεγάλη αμαρτία! Να προσέχετε τους εαυτούς σας».

 


Σημειώσεις:

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού όλων των Ρώσων.

1.1 Επιστολή του ψυχιάτρου π. Στυλιανού Καρπαθίου για το ζήτημα του εμβολίου προς την Ιερά Σύνοδο.

NG Θρησκείες. Οπαδοί του εμβολίου και μαχητές του εμβολίου.

3 Ο Μητροπολίτης Τύχων πήρε μέρος στην live-μετάδοση stream με αφορμή τον εμβολιασμό και τα τσιπ. ΒΙΝΤΕΟ

4 Youtube του τηλεοπτικού καναλιού «Spas» , βίντεο «Covid. Σκεπτικιστές και αντιφρονούντες. Ποιοι είναι;»

4.1 Πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti». «Οι δημιουργοί του εμβολίου «Sputnik V» απάντησαν στην δήλωση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για το θέμα των κυτταρικών συστατικών του».

5 Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) για την εφεύρεση υπ’αριθμ. 2731342 «Φαρμακευτικό προϊόν και η μέθοδος της χρήσης του για την πρόκληση ειδικής ανοσίας έναντι του ιού SARS-CoV-2 (παραλλαγές)», καθώς και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) για την εφεύρεση υπ’αριθμ. 2731356 «Φορέας έκφρασης για δημιουργία ανοσοβιολογικού παράγοντα για την πρόκληση ειδικής ανοσίας έναντι του ιού SARS-CoV-2 (παραλλαγές)» (βλ. μητρώο με ανοιχτή πρόσβαση https://new.fips.ru/).

6 Έρευνα (Σεπτέμβριος 2020) του Ινστιτούτου Charlotte Lozier (ΗΠΑ) με ειδίκευση στην μελέτη της φύσης των εκτρώσεων καθώς και της χρήσης του υλικού και των κυττάρων των αμβλώσεων (διαθέσιμο στην ιστοσελίδα, ανανεώθηκε στις 3 Μαρτίου 2021

Η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντ. Πεσκόφ 

YouTube κανάλι «Aleksey Ilyich Osipov», βίντεο «Νομίζω, αυτό είναι το σωστό»

9 Επιστολή του διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου «Ν. Φ. Γαμαλέα», του Α. Λ. Γίντσμπουργκ από τις 18 Ιανουαρίου 2021, υπ’αριθμ. 67/01-05-51 είναι διαθέσιμη στο link

10 Η αναλυτική αναφορά είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο

11 Το μήνυμα του επισκόπου Σάββα (Τουτούνοφ) στο κανάλι Telegram 

12 Περιοδικό «FOMA». Εάν μπορούμε να εμβολιαστούμε κατά του κορονοϊού; 

13 Βασικές αρχές του κοινωνικού ήθους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας με έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του 2000.

14 Στο ίδιο.

15 Βασικές αρχές της Διδασκαλίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας περί Αξιοπρέπειας, Ελευθερίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

16 Στο ίδιο.

17 Η Τοπική Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (27-28 Ιανουαρίου 2009) 

18 Η Πατριαρχική Επιτροπή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για τα θέματα οικογένειας, προστασίας της μητρότητας και παιδιών. «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ. Με βάση των κειμένων των συλλογών του Εκκλησιαστικού Δημοσίου Συμβουλίου Βιοϊατρικής Ηθικής». Επιμέλεια κειμένων: Πρωτ. Δημήτρης Σμιρνόφ. 2017. 

19 Κρατική Δούμα της Ρωσίας. Στρογγυλό τραπέζι «Ανοσοπροφύλαξη μολυσματικών ασθενειών. Προοπτικές νομοθετικής και κανονιστικής ρύθμισης». Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υποστηρίζει την χρήση των κυττάρων εκτρωθέντων εμβρύων για την παραγωγή εμβολίων. https://ria.ru/20201019/vaktsina–1580530503.html

19.1 Επιστολή του ψυχιάτρου π. Στυλιανού Καρπαθίου για το ζήτημα του εμβολίου προς την Ιερά Σύνοδο.

20 Άρθρο «Χαρακτηριστικά και ιδιότητες της ιογενούς διαίρεσης της νέας διπλοειδούς ανθρώπινης κυτταρικής σειράς walvax-2 και η καταλληλότητά της ως υποψήφιου κυτταρικού υποστρώματος για την παραγωγή εμβολίων», ενότητα «Αρχικό υλικό ιστού»

20.1. Δευτέρα Ἀνοικτὴ Ἐπιστολὴ του ψυχιάτρου π. Στυλιανού Καρπαθίου για το ζήτημα του εμβολίου πρὸς τὴν Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

21 Τηλεοπτική εκπομπή «New Day» από τις 22 Ιανουαρίου 2021 στο τηλεοπτικό κανάλι «Spas»  (βίντεο: από 28 λ. 39 δλ.).

22 Ιστότοπος «Academic». Λεξικά και εγκυκλοπαίδειες.

23 Ορθόδοξη βιβλιοθήκη με επιμέλεια του Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλου 

23.1 https://vseeresi.com/2017/01/13/криптохристианство

24 Ιστότοπος «Azbuka very». Άρθρο «Σοφία», 

25 Βάσεις του κοινωνικού ήθους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας που εγκρίθηκαν από την Ιερά Σύνοδο της ιεραρχίας το 2000 

26 Βασικές αρχές της Διδασκαλίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας περί Αξιοπρέπειας, Ελευθερίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων..

27 Ο πρωτοϊερέας Σέργιος Φιλιμόνοφ για την συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα της χρήσης του εμβολίου «Sputnik V» 20/02/2021

28 Youtube κανάλι «Spas», βίντεο «Covid πιστοποιητικά εμβολιασμού/αποβλητικό υλικό σε ένα νέο εμβόλιο / η φροντίδα του οργανισμού – με ποιο τρόπο;/Όσιος Παύλος ο Θηβαίος.  (από 1:12:13)

29   NG Θρησκείες. Οπαδοί του εμβολίου και μαχητές του εμβολίου. 

29.1. Δευτέρα Ἀνοικτὴ Ἐπιστολὴ του ψυχιάτρου π. Στυλιανού Καρπαθίου για το ζήτημα του εμβολίου πρὸς τὴν Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

29.2. Στο ίδιο.

30 Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: «Έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου, η δεύτερη δεν θα χρειαστεί» 

31 Ο Μητροπολίτης Τύχων εμβολιάστηκε κατά του COVID-19, αλλά συνεχίζει να φοράει τη μάσκα 

32 Ο Μπόρις Κορτσέβνικοφ διορίστηκε γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού καναλιού «Spas» – 

33 Youtube κανάλι «Spas», βίντεο «Περί Εμβολιασμών. Η στάση του επισκόπου Ζελενόγκραντ Σάββα»

34 Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ζητάει να μην χρησιμοποιούνται τα κύτταρα των εμβρύων για την παραγωγή εμβολίων –  Και εδώ: «Φαίνεται ηθικά απαράδεκτο το γεγονός στα προϊόντα και φάρμακα ανοσοπροφύλαξης να περιέχονται τα συστατικά, η παραγωγή των οποίων βασίστηκε στην χρήση των κυτταρικών σειρών που ελήφθησαν από ανθρώπινους εμβρυϊκούς ιστούς

35 Youtube κανάλι «Πέντε λεπτά για την ψυχή», βίντεο «Ο ιερέας Κωνσταντίνος Κορεπάνοφ για τα εμβόλια με βάση τα εκτρωθέντα κύτταρα»

36 Youtube κανάλι «Spas», βίντεο «Γεώργιος Μαξίμοφ: Πιστοποιητικά Covid/ ιερείς που απομακρύνθηκαν/ απάντηση στην κριτική εμβολίων  (από 45′ 10”).


@Μετάφραση «Κάλαμος ὀξυγράφου», 2021.