четверг, 20 апреля 2023 г.

В светлый день Пасхи Христовой мы становимся причастниками священной радости Воскресения, превышающей всякий разум!

 

«Мы переживаем Воскресение, как если бы мы лично пришли ко Гробу Христову. Ликование о победе Христа рассеет любой страх и любую тьму в нашей жизни».

 

Элевтерий Андронис

Христос Воскресе!

Воистину Воскресе Господь!

Никакой другой победный возглас не содержит в себе столько радости, столько успокоения, столько утешения и веселия, как «Христос Воскресе!». Каждый раз, когда он исходит из наших уст, мы становимся причастниками неизреченной радости, которую испытали ученики, увидев воскресшего Господа. Слыша его, тень смерти содрогается от страха и отходит в сторону.

Невозможно в узах могилы удержать Начальника жизни. Христос воскрес из мертвых, и тем самым Он открыл путь для нашего собственного воскресения. Он предвозвестил воскресение всех умерших, которое совершится во время Его второго Пришествия.

Слушая, как в церкви поют «Христос Воскресе!», чувствуешь, что в этот момент земное и небесное сливаются воедино, живые встречаются с усопшими, видимые вступают в содружество с невидимыми, и Воинствующая Церковь Земная поет единым радостным хором с Церковью Небесной и Торжествующей.

Священное ликование о Воскресении, превосходящее всякий разум, разрушает созданную из праха земного власть рационализма, сокрушает нигилизм любой эпохи, делает философии мира сего похожими на ходячих мертвецов.

Έκκληση των κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας για υποστήριξη του ποιμνίου της διωκόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο

 


Πρωθιερέας Δαβίδ (Isakadze), Ιερός Ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας: «Έχουμε αφιερώσει παμπολές ομιλίες σε ό,τι συμβαίνει γύρω από την Εκκλησία στην Ουκρανία. Δυστυχώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στη συγκρότηση της σχισματικής ομάδας του ψευδομητροπολίτη Επιφάνιου, η οποία σήμερα διώκει την Ουκρανική κανονική Εκκλησία υπό την ηγεσία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Ονουφρίου. Ενήργησε παρεμβαίνοντας παράνομα στη δικαιοδοσία άλλης Εκκλησίας, κάτι που αποτελεί κανονική παράβαση και υπόκειται σε τιμωρία. Ελπίζουμε ότι θα τον κρίνει η Σύνοδος της Εκκλησίας, και αν αυτό δεν συμβεί σε αυτόν τον κόσμο, τότε δεν θα μπορέσει να γλυτώσει από την Κρίση του Θεού. Ταυτόχρονα, στην Ουκρανία καταπατούνται τα δικαιώματα των Ορθοδόξων Ουκρανών. Προσευχόμαστε για τους Ουκρανούς Ορθόδοξους αδελφούς και αδελφές μας. Όταν ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, υπήρχε μόνο μία ορθόδοξη εκκλησία, οι Αρειανοί κατέλαβαν όλα τα άλλα, αλλά μετά θριάμβευσε η Ορθοδοξία. Έτσι, θα νικήσει και η Ορθοδοξία στην Ουκρανία».

Πρωθιερέας Δαβίδ (Nozadze), Ιερός Ναός των Αγίων Μάρκου του Ευγενικού, Φωτίου του Μεγάλου και Γρηγορίου του Παλαμά: «Μπορεί να ειπωθεί ευθέως ότι η Ορθοδοξία στην Ουκρανία διώκεται τόσο από τις αρχές όσο και από απίστους, διατυπώνονται ψευδείς κατηγορίες και οι πιστοί αδιάκριτα στιγματίζονται ως «πράκτορες της Ρωσίας». Ο Μητροπολίτης Ονούφριος και το ποίμνιό του αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στην αναβίωση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία. Αν έχει συμβεί κάτι καλό, όλα αυτά οφείλουν στους κόπους τους» (διαβάζει τις επιστολές των Πατριαρχών Σερβίας και Αντιοχείας).

Πρωθιερέας Γουράμ (Gamtsemlidze), Ιερός Ναός των Αγίων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Στην Ουκρανία γίνεται θρησκευτικός πόλεμος κατά της Ορθοδοξίας, ο οποίος διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη σατανική συλλογική Δύση και την ουκρανική ναζιστική κυβέρνηση, με τη βοήθεια του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου. Ο σατανισμός και ο ναζισμός αλληλοσυμπληρώνονται καλά. Στο πλευρό της Ορθοδοξίας είναι η Xάρις της αδιάλειπτης αποστολικής διαδοχής, από την άλλη πλευρά είναι το σχίσμα και η ασέβεια».

Ιερέας Φώτιος (Zumbadze), Ιερός Ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας: «Ο βανδαλισμός και η δίωξη της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας διεξάγονται από κοινού από την κυβέρνηση-μαριονέτα του Ζελένσκι, τους Ουνίτες και τη σχισματική ομάδα του Επιφάνιου. Στο Λβόφ και στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ υπάρχουν περιπτώσεις εμπρησμών ορθόδοξων εκκλησιών, της μαζικής καταστροφής μέσω βαρέως εξοπλισμού και εμπρησμού με βόμβες μολότοφ, βεβήλωσης εικόνων και άλλων ιερών κειμηλίων και κατάληψης εκκλησιών. Σε βεβηλωμένους ναούς, οι Ουνίτες και οι σχισματικοί οργανώνουν από κοινού ευχαριστιακές προσευχές-παράκλειες, διοργανώνουν συναυλίες στο ιερό χώρο της εκκλησίας, λατρεύουν τον Περούν - διεξάγουν ειδωλολατρικές τελετουργίες. Και όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσα από κοινές, συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης και αυτής της άχαρης θρησκευτικής ομάδας . Συμφωνώ με τους πατέρες: όλα αυτά συμβαίνουν σύμφωνα με τις οδηγίες που ελήφθησαν «από πάνω». Εκφράζουμε επίσης την υποστήριξή μας στον στον Μητροπολίτη Βίσγκοροντ κ. Παύλο, Ηγούμενο της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, ο οποίος κατηγορήθηκε για βοήθεια στη ρωσική επιθετικότητα και διαθρησκευτικές διαμάχες και τέθηκε σε κατ'οίκον περιορισμό. Επίσης, πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Παύλος δεν αναγνωρίζει τους σχισματικούς. Ο Μητροπολίτης απαντά: Αν πω κάτι άλλο για την κανονικότητά τους, θα είναι αμαρτία ενώπιον του Θεού».


@Μετάφραση «Κάλαμος ὀξυγράφου».