суббота, 28 мая 2022 г.

Το διάταγμα της Τοπικής Συνόδου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (27.05.2022).

 

Το διάταγμα της Τοπικής Συνόδου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της 27 Μαΐου 2022.

Η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (εφεξής «η Σύνοδος»), που έλαβε χώρα στις 27 Μαΐου 2022 στο Κίεβο, εξέτασε τα ζητήματα της εκκλησιαστικής ζωής που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα, η Σύνοδος ενέκρινε τα ακόλουθα:

1. Η Σύνοδος καταδικάζει τον πόλεμο ως παραβίαση της εντολής του Θεού «Ου φονεύσεις!» (Εξ. 20, 13) και εκφράζει συλλυπητήρια σε όλους όσους υπέφεραν στον πόλεμο.

2. Η Σύνοδος απευθύνει έκκληση στις αρχές της Ουκρανίας και στις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας με αίτημα να συνεχιστεί η διαδικασία διαπραγματεύσεως και η αναζήτηση ενός ισχυρού και συνετού λόγου που θα μπορούσε να σταματήσει την αιματοχυσία.

3. Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

4. Η Σύνοδος ενέκρινε κατάλληλες προσθήκες και τροποποιήσεις στον Καταστατικό Χάρτη για τη διοίκηση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που μαρτυρούν την πλήρη αυτοκεφαλία και ανεξαρτησία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

5. Η Σύνοδος εγκρίνει τις αποφάσεις των Επισκόπων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και τις αποφάσεις των Ιερών Συνόδων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι συνεδριάσεις των οποίων πραγματοποιήθηκαν την περίοδο μετά από την τελευταία Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (στις 8 Ιουλίου 2011). Η Σύνοδος εγκρίνει τις δραστηριότητες του Γραφείου Υποθέσεων και των Συνοδικών Ιδρυμάτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

6. Η Σύνοδος πήρε απόφαση ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα ξαναρχίση να παρασκευάζει το Άγιο Μύρο.

7. Κατά τη διαρκεία του στρατιωτικού νόμου, όταν οι δεσμοί μεταξύ των επισκοπών και του κέντρου διοίκησης της Εκκλησίας είναι περίπλοκοι ή απουσιάζουν, η Σύνοδος θεωρεί σκόπιμο να δώσει στους αρχιερείς της επισκοπής το δικαίωμα να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις για ορισμένα ζητήματα της επισκοπικής ζωής που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου ή του Προκαθήμενου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, και να ενημερώσουν την Ιεραρχία για τις λαμβανόμενες αποφάσεις, όταν υπάρξει ευκαιρία.

8. Πρόσφατα, μια νέα ποιμαντική πρόκληση είναι ιδιαίτερα έντονη για την Εκκλησία μας. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών του πολέμου, περισσότεροι από έξι (6) εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. Πρόκειται κυρίως για Ουκρανούς από τις νότιες, ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας. Ένα σημαντικό μέρος τους είναι πιστοί της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ως εκ τούτου, η Μητρόπολη Κιέβου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας λαμβάνει εκκλήσεις από διάφορες χώρες με αιτήματα να ανοίξουν Ουκρανικές Ορθόδοξες ενορίες. Είναι προφανές ότι πολλοί συμπατριώτες μας θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά αρκετοί θα παραμείνουν για μόνιμη διαμονή στο εξωτερικό. Από αυτή την άποψη, η Σύνοδος εκφράζει τη βαθιά της πεποίθηση ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να αφήσει τους πιστούς της χωρίς πνευματική φροντίδα, πρέπει να σταθεί δίπλα τους στις δοκιμασίες τους και να οργανώσει εκκλησιαστικές κοινότητες στη Διασπορά. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί και περαιτέρω η αποστολή μας μεταξύ των Ορθοδόξων Ουκρανών στο εξωτερικό προκειμένου να διατηρηθεί η πίστη, ο πολιτισμός, η γλώσσα και η Ορθόδοξη ταυτότητά τους.

9. Έχοντας επίγνωση της ιδιαίτερης ευθύνης μας ενώπιον του Θεού, η Σύνοδος εκφράζει βαθιά λύπη για την έλλειψη ενότητας στην Ουκρανική Ορθοδοξία. Η Σύνοδος αντιλαμβάνεται την ύπαρξη σχίσματος ως μια βαθιά και οδυνηρή πληγή στο εκκλησιαστικό μας σώμα. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» (OCU), απλώς βάθυναν τις παρεξηγήσεις και οδήγησαν σε σωματική αντιπαράθεση. Όμως, ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες κρίσης, η Σύνοδος δεν χάνει την ελπίδα της για την επανέναρξη του διαλόγου. Για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος, οι εκπρόσωποι της OCU πρέπει:

– Να σταματήσουν τη κατάληψη εκκλησιών και τις αναγκαστικές μεταφορές ενοριών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

- να συνειδητοποιήσουν ότι το κανονικό τους καθεστώς, όπως ορίζεται στον «Καταστατικό Χάρτη της OCU», είναι στην πραγματικότητα μη αυτοκέφαλο και σημαντικά κατώτερο από τις ελευθερίες και τις ευκαιρίες για την υλοποίηση των εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων, που προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη για τη διοίκηση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

– να επιλυθεί το ζήτημα της κανονικότητας της ιεραρχίας της OCU, διότι για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και για τις περισσότερες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, είναι προφανές ότι για να αναγνωριστεί η κανονικότητα της ιεραρχίας της OCU, είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η αποστολική διαδοχή των επίσκοπών της.

Η Σύνοδος εκφράζει τη βαθιά της πεποίθηση ότι το κλειδί για την επιτυχία του διαλόγου δεν πρέπει να είναι μόνο η επιθυμία αποκατάστασης της ενότητας της Εκκλησίας, αλλά και η ειλικρινής επιθυμία να οικοδομηθεί η ζωή της στη βάση της χριστιανικής συνείδησης και της ηθικής αγνότητας.

10. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε, η Σύνοδος αναφέρει την ευχαριστήρια προσευχή στον Ελεήμονα Κύριο για τη δυνατότητα αδελφικής κοινωνίας και εκφράζει την ελπίδα στον τερματισμό του πολέμου και τη συμφιλίωση των εμπόλεμων. Σύμφωνα με τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, είθε να είναι πάντοτε μαζί μας, ιδιαίτερα μεταξύ των αδελφών εν τω Αναστάντι Χριστώ, «χάρις, ἔλεος, εἰρήνη παρὰ Θεοῦ Πατρός καὶ παρὰ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ Υἱοῦ τοῦ Πατρός, ἐν ἀληθείᾳ καὶ ἀγάπῃ» (Β' Ιω. 1, 3).

 

@Μετάφραση «Κάλαμος ὀξυγράφου», 2022. Επιτρέπεται η διανομή του κειμένου με αναφορά της πηγής.

Το κείμενο της Συνόδου στα Ουκρανικά βλ. εδώ

3 комментария:

  1. А можно пожалуйста перевод текста?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вот текст на русском: https://news.church.ua/2022/05/27/postanovlenie-sobora-ukrainskoj-pravoslavnoj-cerkvi-ot-27-maya-2022-goda/?lang=ru

      Удалить
  2. Это искушение (политика выше спасения) для УПЦ может стать роковым, если только Московский Патриархат их не пожалеет, несмотря на такую дерзость.

    ОтветитьУдалить

Здравствуйте! Комментарии публикуются после проверки модератором. Благодарим за понимание!