пятница, 23 апреля 2021 г.

Η μακροζωία δεν είναι πάντα η χάρη του Θεού (απόσπασμα από τον Βίο του Αγίου Ιωάσαφ του Μπέλγκοροντ).


Όταν ο Άγιος Ιωάσαφ του Μπέλγκοροντ άρχισε να κυβερνά την επισκοπή του, κάλεσε όλους τους ιερείς  να τους δει. Μετά από την κοινή Θεία Λειτουργία, οι ιερείς πλησίασαν τον Δεσπότη για να πάρουν την ευλογία του.

Ανάμεσά τους ήταν ένας άθλιος γέροντας που είχε φτάσει τα 130 του χρόνια. Ο γέρος ιερέας ήταν περήφανος για τη μακροζωία του η οποία πίστευε, ήταν η προβολή του ελέους και της χάρης του Θεού για μια δίκαια ζωή που έκανε ο ίδιος.

Όμως  ο Κύριος δεν του έστελνε θάνατο ακριβώς για αντίθετο λόγο...

Ο Άγιος Ιωάσαφ, αφού αποχαιρέτησε τους υπόλοιπους ιερείς, κράτησε τον γέροντα και άρχισε να τον ρωτάει τι αμαρτία τον κρατούσε στη γη και δεν τον άφηνε να πεθάνει. Ο ιερέας είπε ότι δεν μπορούσε καν να θυμηθεί  καμία αμαρτία που να μην την είχε μετανοήσει. Ο Άγιος Ιωάσαφ συνέχισε να του κάνει διάφορες ερωτήσεις με μεγάλη υπομονή και ταπείνωση. Μετά από λίγη ώρα, ο γέροντας ξέσπασε στα δάκρυα και έπεσε στα γόνατά του: θυμήθηκε μία τρομερή αμαρτία που διέπραξε πριν από πολλά χρόνια.

Κάποτε, όταν ήταν ιερέας μίας ενορίας, μετά από τη Θεία Λειτουργία ετοιμαζόταν να πάει σπίτι. Ξαφνικά στην εκκλησία μπήκε ένας υπηρέτης του τοπικού γαιοκτήμονα για να μεταδώσει στον ιερέα το αίτημα του αφεντικού του να λειτουργήσει ξανά. Υπήρχε μόνο μία Αγία Τράπεζα στην εκκλησία και μόνο ένας ιερέας στην ενορία, επομένως ήταν αδύνατο να εκτελεστεί η Λειτουργία ξανά την ίδια ημέρα. Όμως φοβούμενος τις απειλές του γαιοκτήμονα περισσότερο από την οργή του Θεού, ο ιερέας έπραττε την αμαρτία.

Είχε πλησιάσει την Αγία Τράπεζα και την ώρα που άρχισε να προετοιμάζεται για την δεύτερη Θεία Λειτουργία, άκουσε πίσω του μια φωνή που τον διέταξε: «Σταμάτα!». Ήταν ο Άγγελος του Κυρίου. Ο ιερέας τρόμαξε, αλλά ο φόβος μπροστά στον γαιοκτήμονα επικράτησε και έτσι εκφώνησε: «Ευλογημένη η Βασιλεία...». Και πάλι άκουσε την προειδοποίηση του Αγγέλου: «Αν τολμήσεις να λειτουργήσεις τη δεύτερη φορά την ίδια μέρα, θα έχεις καταραστεί».

Ξαφνικά τον έπιασε μια φοβερή τρέλα, έτσι ώστε πήρε θάρρος κι αντιφώνησε στον Άγγελο: «Θα καταραστείς εσύ ο ίδιος», και συνέχισε τη Θεία Λειτουργία.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι και τη συνάντηση του γέροντα με τον Δεσπότη, είχαν περάσει περισσότερες από επτά δεκαετίες, ο ναός κατέρρευσε και στη θέση του οργώθηκε ένα χωράφι.

Ο Άγιος άκουσε την ιστορία του μακρόβιου ιερέα και του είπε μετά: «Καημένε, τι έκανες... Καταράστηκες τον Άγγελο του Θεού, τον φύλακα εκείνου του ιερού τόπου... Και οι δύο σας από τότε δεθήκατε με την κατάρα. Αυτός είναι ο λόγος της μακροζωίας σου».

Τότε ο Άγιος Ιωάσαφ μαζί με τον γέροντα πήγαν να αναζητήσουν την τοποθεσία του αναφερθέντος ναού. Στο σημείο που υποθετικά ήταν κάποτε ο ναός, ο αμαρτωλός ιερέας υπηρέτησε τη Θεία Λειτουργία, και μόλις είχε τελειώσει, ο Άγιος του διέταξε να διαβάσει την προσευχή «Νῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου, δέσποτα, κατὰ τὸ ῥῆμά σου ἐν εἰρήνῃ...». Στη συνέχεια, ο Άγιος Ιωάσαφ επίσης διάβασε στον ιερέα μια προσευχή παρακαλώντας τον Κύριο να συγχωρέσει όλες τις αμαρτίες του.

Έτσι, ο ιερέας έφτασε στη συμφιλίωση με τον Άγγελο Φύλακα εκείνου του ιερού ναού όπως και με τη δικιά του συνείδηση. Κλαίγοντας και ευχαριστώντας τον Κύριο, πλησίασε τον Δεσπότη χάνοντας τις τελευταίες δυνάμεις του. Ο Άγιος Ιωάσαφ αγκάλιασε τον ετοιμοθάνατο ιερέα που απέθανεν την ίδια στιγμή και θάφτηκε στο ίδιο μέρος.

 

Πηγή: https://www.miloserdie.ru/article/svyatitel-ioasaf-belgorodskij-ne-smeshival-hristianskogo-miloserdiya-s-sentimental/

@Μετάφραση «Κάλαμος ὀξυγράφου». Επιτρέπεται η διανομή του κειμένου με αναφορά της πηγής.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Здравствуйте! Комментарии публикуются после проверки модератором. Благодарим за понимание!