пятница, 23 апреля 2021 г.

Η Ανάσταση του Λαζάρου. Ένα περιστατικό του διορατικού Γέροντα Ιωνά (Ιγκνατένκο).


                  Γέροντας Ιωνάς (1925 - 2012)

Αυτό το περιστατικό, που συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του '90, μας το διηγήθηκε μια μοναχή. Στην αφήγηση που ακολουθεί τα ονόματα έχουν αλλάξει, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι όλοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ακόμα εν ζωή, εκτός από τον μακαριστό Γέροντα Ιωνά (Ιγκνάτενκο), στον οποίο και είναι αφιερωμένη αυτή η ιστορία.

Μοναχή: Θα ήθελα να σας πω μια ιστορία. Έχω μια φίλη, την λένε Μαρία. Ο γιος της, ο Γιώργος γνώρισε μια κοπέλα που την έλεγαν Σβετλάνα. Τα παιδιά είχαν σκοπό να παντρευτούν. Όμως ο Γιώργος είχε έναν αντίζηλο τον Μαράτ, με τον οποίο η Σβεταλάνα έβγαινε παλιότερα. Μαθαίνοντας όμως ότι ο Μαράτ ήταν σατανιστής είχε σταματήσει κάθε επικοινωνία μαζί του. Ο ίδιος, αντίθετα, δεν την ξέχασε και της κράτησε κακία. Πολλές φορές την περίμενε πολύ εκνευρισμένος-μανιακός στα σοκάκια κοντά στην είσοδο του σπιτιού της και έκανε φασαρία. Ο Γιώργος προσπαθούσε, κάθε φορά, να τη συνοδεύει μέχρι το σπίτι της, ώστε να μη μένει μόνη της.

Έτσι συνέβη και εκείνο το βράδυ του καλοκαιριού. Ο Γιώργος συνόδεψε την Σβετλάνα μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας της, και ξαφνικά στα σκοτεινά  πετάχτηκε ο Μαράτ για να τον μαχαιρώσει. Η κοπέλα φώναξε δυνατά: «Μην! Μήν τον πειράζεις! Σταμάτα!». Αλλά ο αντίζηλος συνέχισε τις μαχαιριές, χωρίς να δίνει σημασία στις κραυγές της. Όταν ο Γιώργος έπεσε κάτω, ο Μαράτ του έκοψε τους τένοντες από τα πόδια με το μαχαίρι, και έτρεξε να κρυφτεί στο σκοτάδι τόσο γρήγορα  όπως όταν εμφανίστηκε.

Με τη χάρη του Θεού, το ασθενοφόρο που θα μετέφερε τον Γιώργο στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου δεν άργησε να φτάσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, η πιθανότητα να επιζήσει ήταν ελάχιστη. Στη συνέχεια, μάλιστα, ο Γιώργος έπεσε σε κώμα. Αφού από τους τένοντες και τις φλέβες έχασε πολύ αίμα.

Η μητέρα του ήταν απαρηγόρητη, συνέχισε η μοναχή. Δεν ήξερα πώς μπορούσα να την βοηθήσω, οπότε της πρότεινα να έρθει μαζί μου στην Ιερά Μονή  Κοιμήσεως Θεοτόκου της Οδησσού, προκειμένου να ζητήσει τις προσευχές του Γέροντος Ιωνά.

Φθάνοντας εκεί, είδαμε τον Γέροντα έξω στην αυλή, κάπου δίπλα στο κελί του. Ως συνήθως, τον είχε περικυκλώσει πολύς κόσμος. Εκείνος  κρατούσε στα χέρια του διάφορα εικονάκια, μοιράζοντάς τα, στον καθένα που ήταν γύρω του. Καταφέραμε με δυσκολία να στριμωχθούμε μέσα στο πλήθος και του ζητήσαμε να κάνει προσευχή για τον Γιώργο. Ο π. Ιωνάς ενθάρρυνε την πικραμένη μητέρα του και της είπε ότι ο γιός της δεν θα πεθάνει. Έπειτα, μας έδωσε από μια εικονίτσα ως δώρο, και έτσι έχοντας ηρεμήσει λίγο επιστρέψαμε στα σπίτια μας.

Την ίδια μέρα το βράδυ μου τηλεφώνησε η Μαρία.  Δεν έβρισκε λόγια από την χαρά της και μου είπε ότι ο Γιώργος είχε ήδη συνέλθει. «Ξέρεις ποια εικονίτσα μου έδωσε ο πάτηρ Ιωνάς;» με ρώτησε, «Την Ανάσταση του Τετραημέρου Λαζάρου! Χωρίς να του πούμε ότι ακριβώς σήμερα ήταν η τέταρτη μέρα από τότε που το παιδί βρίσκονταν σε κώμα!».

Σιγά-σιγά, ο Γιώργος άρχισε να αναρρώνει. Όταν ο κίνδυνος για τη ζωή του είχε περάσει, η μητέρα του όλο και πιο συχνά σκεφτόταν πως έπρεπε να αντιμετωπίσει τον κακοποιό. Όλοι οι συγγενείς και οι οικείοι της οικογένειας επέμεναν ομόφωνα ότι ένας τέτοιος άνθρωπος-απάνθρωπος δεν έπρεπε να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Η Μαρία πήγε και πάλι στο μοναστήρι για την συμβουλή του Γέροντα. Εκείνος,  αντίθετα με τις προσδοκίες της, ζήτησε να μην υποβάλει δήλωση στην αστυνομία, αφήνοντας αυτό το έγκλημα στην κρίση του Θεού.

Όταν γύρισε στο σπίτι, η Μαρία είπε στους οικείους της τη συμβουλή του. Ακούγοντάς την, εκείνοι εξέφρασαν τρομερή αγανάκτηση. Τις επόμενες μέρες δεν την άφησαν σε ησυχία, επαναλαμβάνοντας όλη την ώρα το ίδιο: «Ο κακοποιός πρέπει να μπει στη φυλακή!». Η Μαρία δεν άντεξε στην  πίεσή τους και πήγε στην αστυνομία για υποβολή καταγγελίας. Ως συνέπεια ο Μαράτ συνελήφθη, ενώ ο θάνατος ήρθε και πάλι μπροστά στα μάτια του Γιώργου! Η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται πολύ γρήγορα, ώσπου οι γιατροί μίλησαν για απειλή γάγγραινας, και έτσι προέκυψε το ερώτημα σχετικά με τον ακρωτηριασμό των ποδιών του. «Γιατί παραβίασα την ευλογία του Γέροντα!;» - σκεφτόταν τρομαγμένη η Μαρία. Η γυναίκα συνειδητοποίησε την αμαρτία της και προσευχήθηκε: «Κύριε, συγχώρεσέ με την αμαρτωλή, μην μου πάρεις τον γιο μου, τον Γιώργο μου! Συγχωρώ τον Μαράτ, του τα συγγχωρώ όλα!».

Το επόμενο πρωί, η καημένη, έτρεξε στο αστυνομικό τμήμα για να αποσύρει την μήνυση που είχε υποβάλει. Ο κρατούμενος, από τον οποίο κινδύνεψε η ζωή του γιου της, ελευθερώθηκε από το προδικαστικό τμήμα κράτησης και εξαφανίστηκε χωρίς να τον ξαναδεί ποτέ κανείς. Ενώ ο Γιώργος άρχισε να αισθάνεται όλο και καλύτερα, όμως τα πόδια του έμεναν πρησμένα και μαύρα.

Όταν βγήκε από το νοσοκομείο, η Σβετλάνα πήγε στο σπίτι του για να τον επισκεφθεί. Με την πρώτη ματιά φάνηκε η αμηχανία της. Ένας ισχυρός αγώνας γινόταν μέσα της. Ο Γιώργος περπατούσε με δυσκολία. Έτσι, σε περίπτωση που   γινόταν ο γάμος, κάτι περίεργες πολύ φαρδιές πάνινες παντόφλες, κάτω από ένα γαμπριάτικο κοστούμι δεν θα ήταν και η καλύτερη εμφάνιση... Και όμως εκείνη με δάκρυα στα μάτια και σιγανή φωνή πολύ δειλά του είπε ότι δεν θα τον αφήσει. Όμως φαινόταν ότι ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη να πάρει μια τέτοια απόφαση.

Ο Γιώργος της απάντησε πολύ ήρεμα και σιγά: «Δεν πρέπει να κατηγορείς τον εαυτό σου, Σβέτα. Έχασα την υγεία μου, όμως βρήκα την πίστη. Δεν θέλω να γίνω βάρος για σένα, να γίνω «ο σταυρός» σου. Θα ήταν λάθος. Άλλωστε, δεν είμαι και έτοιμος να παντρευτώ, τώρα. Όλες οι σκέψεις μου έχουν σχέση μόνο με ένα πράγμα: Θα ήθελα να υπηρετήσω τον Θεό. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν ξέρω ακόμη... Εσύ πάντως, μπορείς να είσαι ελεύθερη, και εμείς θα μείνουμε πολύ καλοί φίλοι. Υπόσχομαι ότι πάντα θα προσεύχομαι για σένα!».

Από τότε, ο Γιώργος εκκλησιάζεται καθημερινά, μετέχοντας σε όλες τις ιερές ακολουθίες, πρωί και βράδυ, περπατώντας με ένα μπαστούνι και φορώντας φαρδιές παντόφλες. Αλλά περπατά μόνος του! Αυτός, όπως ο Τετραήμερος Λάζαρος, αναστήθηκε όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, και τώρα ευχαριστεί και δοξάζει τον Θεό, ο οποίος του αποκαλύφθηκε μέσα από τέτοια βάσανα. Αμήν.

@«Κάλαμος ὀξυγράφου». Επιτρέπεται η διανομή του κειμένου με αναφορά της πηγής.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Здравствуйте! Комментарии публикуются после проверки модератором. Благодарим за понимание!